Výdajový doklad - lze takto uznat?

• (neregistrovaný)

5. 6. 2009 10:42

Dobrý den,
    chci se zeptat zkušenějších účetních zda by přijaly a proplatily výdajový doklad - například za provedení nějaké drobné služby nebo pronájmu nějaké věci od fyzické osoby, která nemá IČO. Přineli mi k tomu pouze vyplněný výdajový doklad s podpisem příjemce, jménem, adresou a rodným číslem. Co s tím? Je to takto uznatelné? Protože mě se to moc nezdá.
    Jsou to docela malé částky, např. 2 - 5 tis., ale mám jich tu asi 15 takových.
    Co je v takovém případě průkazným dokladem?

Děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2009 12:00

Katuška (neregistrovaný)

Re: Výdajový doklad - lze takto uznat?
      Neviděla bych v tom problém, pokud s těmito lidmi nemáte uzavřen pracovní poměr ani dohodu o provedení práce či prac. činnosti, pak je to pro Vás náklad a pro ně "ostatní příjem" a jak to zdaní nebo nezdaní je jejich věc.

• 5. 6. 2009 13:20

trubka (neregistrovaný)

Jestli je přinesl jednatel/OSVČ tak bez problému vyplaťte, jinak pouze jestli už absolvovaly oběhové kolečko ve firmě a jsou odsouhlaseny odpovědnými osobami - postupujte podle přslušné směrnice (pokud je dodal jeden zaměstnanec zbystřete).

• 5. 6. 2009 13:35

Yvona (neregistrovaný)

Děkuji.
      Tyhle doklady jsou od dvou lidí, jsou schválené produkcí, a vlastně ani nepochybuji, že tu službu skutečně obdrželi. Spíš se bojím, že takový doklad nebude uznán ze strany FÚ, proto se ptám na případné zkušenosti s takovými doklady.

• 5. 6. 2009 13:47

trubka (neregistrovaný)

V tom případě můžete bez obav proplatit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).