Re: stravenky
záleží co máte stanoveno
v kolektivní smlouvě. My dáváme stravenky jen na počet pracovních dnů v měsíci - ale je to problém , protože stravenky se musí vydat na začátku měsíce - tedy na stravu a nikdo neví, zda onemocní atd. - musíte mít vše ošetřeno v kolektivní smlouvě
už jsem o tom psala, strašně se to vysvětluje pracovníkům na FU
Já sice nevím, co je to pracovní svátek, ale pokud se jedná o den, na který má zaměstnanec naplánovánu pracovní směnu, tak zaměstnavatel je i v tento den povinen mu umožnit stravování (způsobem, který zvolil). V případě, že by se jednalo o práci přesčas, tak ta není součástí pracovní směny, tudíž zaměstnavatel tuto povinnost nemá , resp. jednalo by se o plnění nad rámec zákona.
Myslím tím přesněji dva svátky co byly teď v květnu. Nevím, zda se vydávají stravenky i za svátek, když lidé tu nejsou. Takže buď 19 ks za tento měsíc a nebo 21 ks. O to mě šlo.
KD
Jenže stravenky jsou pro zam-ce osvobozené od daní, jen když je dáváte předem - viz ZDP (NA stravování - dle výkladů předem, nikoli zpětně - za stravování). Vím, že tohle asi moc FÚ nehlídá, ale pozor na to, mohlo by se Vám to nevyplatit. Řešilo se to tady x krát, pročtěte si historii...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 6. 2009 10:55
Dobrý den.
Prosím, mohl byste mi někdo poradit zda zaměstnanec má nárok na stravenku za pracovní svátek či ne???! Moc děkuji.
KD