Rozvod a vypořádání dluhů

• (neregistrovaný)

5. 6. 2009 14:58

s manželkou máme před rozvodem, veci co jsme nabyli za trvání manželství jsme si rozdělili rovným dílem, zustávají nám poze dluhy
    u nich se snazíme domluvit jak pokracovat dále, napadla nás varianta že veškeré dluhy ktere mame si na sobe nechám já tzn. jejich splácení a manželka mi jednorázově vyplatí 170.000,-
    jak lze toto ošetřit pri vypořádání spolecného majetku?
    je možno využít nejaké smlouvy kde se zavážeme k tomu že já přebírám odpovědnost za dluhy a jejich splácení a manželka mě pri podpisu této smlouvy jednorázove vyplatí?

díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 6. 2009 9:39

právník1 (neregistrovaný)

Re: rozvod a vypořádání dluhů
      Pokud jste schopni se na rozvodu a "věcech kolem něj" dohodnout, uzavřete před rozvodem Dohodu (1)o vypořádání SJM po rozvodu (majetek, dluhy), o bydlení po rozvodu a (2)o výchově dětí a péči o ně (musí schválit opatrovnický soud). Dohoda o vypořádání SJM klidně může obsahovat navrhované řešení (Vy si "necháte" dluhy a exmanželka Vám vyplatí 170 tis.Kč. Uvedené Dohody nabývají účinnosti až právní mocí rozvodového rozsudku, takže dříve podle nich nelze ani plnit. Věřitelé nemusí přistoupit na vyvázání Vaší manželky ze závazků, neboť manželství a SJM jsou ryze osobnostní vztahy mezi manželi a uvedené Dohody nesmí být na úkor věřitelů manželů..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).