DPČ - zdravotní pojištění, nemocenská...

• (neregistrovaný)

6. 6. 2009 15:32

Dobrý den,
    budu zaměstnána na dohodu o pracovní činnosti, úvazek max. 20 hodin týdně. Hrubá mzda se předpokládá asi 5.500 Kč. Chtěla bych se zeptat, zda se zdravotní pojištění odvádí stejně jako při běžném pracovním poměru (2/3 platí zaměstnavatel, 1/3 platím já jako zaměstnanec) nebo zda musím odvádět ještě něco navíc, když mám příjem nižší než minimální mzdu.
    Dále bych se chtěla zeptat, jak je to s nemocenskou. Slyšela jsem, že bych pro tento případ měla mít od zaměstnavatele rozpis směn. Ve skutečnosti zatím ale nemám stanoveno, které dny budu pracovat 8 hodin denně a které dny pracovat nebudu. Není ani jisté, zda vůbec bude naplněn úvazek 20 hodin týdně. Mohl by mi v případě, že bych onemocněla, zaměstnavatel říci, že pro mě stejně už práci neměl a tudíž nemám nárok na žádnou nemocenskou? A pokud bych nemocenskou brala, skončila by mi stejně s datem, které je uvedeno v DPČ jako ukončení?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 6. 2009 16:10

J (neregistrovaný)

Re: DPČ - zdravotní pojištění, nemocensk
      Zdravotní pojištění se bude muset odvádět alespoň z minimální mzdy v případě, že za vás zároveň není plátcem stát,t.j. pokud nejste např. žena na RD, důchodce,student a pod. Náhrada za nemoc v prvních čtrnácti dnech se (kromě prvních 3 pracovních dnů, kdy nenáleží nic) platí za dny, kdy byla směna.Proto je nutné, aby byl rozpis směn.Vy máte DPČ uzavřenu na dobu určitou a máte v ní stanoven jen počet hodin/týden a nemáte stanoveno které dny a v nich kolik hodin?To by potom při náhradách za nemoc byl opravdu problém. Při nemoci v době ukončení DPČ by záleželo na tom v jakém období by ukončení přišlo.DPČ by zkončila sjednaným dnem a pokud by nemoc pokračovala, tak by vám náležely až nemocenské dávky od OSSZ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).