Re: přesčasy+práce v so a ne
Pokud zaměstnanec vždy odpracuje 40 h týdně a k tomu ještě pracuje navíc další hodiny a nevybere si pak náhradní volno, tak se pochopitelně jedná o přesčasové hodiny, za které náleží příplatek nejméně 25% z průměru (a je jedno, zda je tento přesčas odpracován ve všední dny nebo o víkendu). Dalším příplatek je příplatek za práci v sobotu nebo neděli - nejméně 10%. Čili: za všechny přesčasové hodiny, za které si nevybere náhradní volno, má dostat aspoň 25% příplatek. Za hodiny, které odpracoval v sobotu nebo neděli (a je jedno, zda jde o přesčasové hodiny nebo o rozvrženou směnu) má dostat příplatek aspoň 10%.Takže u Vás za sobotní hodiny dostávají méně než určuje zákon a za nedělní více.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 6. 2009 16:35
Po předchozí mzdové účetní jsem přebrala tuto situaci: zaměstnanci pracují 40 hod týdně, po-pá po 8 hod, k tomu má vždy někdo v sobotu a neděli službu, kdy odpracuje 3-5 hodin dle potřeby. Dostane zaplaceno v so 25% příplatek a v neděli 50 % příplatek.Pokud je potřeba odpracovat víc než 8 hodin v pracovní den, dostane za přesčas 25%. Náhradní volno za přesčasy se nečerpá.Můžete mi prosím někdo poradit? Mám pocit, že to není správně dle ZP, že v sobotu není dodržen minimální příplatek za sobotu 10% + 25% za přesčas. Nebo práce o víkendu není zároveň počítána jako práce přesčas? V neděli dle mého názoru dostávají ještě navíc, než je dáno ZP...prosím o radu, začínám....
Nemáme kolektivní smlouvu ani jiný vnitřní předpis na mzdy,v pracovní smlouvě mají zaměstnanci jen uvedenou hodinovou mzdu.
Díky za trpělivost.