Účtování stravenek

  • (neregistrovaný)

    8. 6. 2009 14:24

    Dobrý den, je možné nákup stravenek na firmu účtovat v pokladně následovně...? (bez zaúčtování na 213)

    DAL - 211 (celková hodnota dokladu od Sodexho)
    MD - 527 (55%)
    - 335 (45%)
    - 518 provize
    - 343 dph z provize

    a potom úhrada 45% stravenek zaměsnanci - hotově (né přes mzdy)

    MD - 211
    DAL - 335

    Díky, Katka

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 6. 2009 15:25

      annonym (neregistrovaný)

      Re: účtování stravenek
      Do hodnoty stravenek se zahrnuje i provize. Pokud nebudete požadovat úhradu 45 % i z hodnoty provize, pak musíte účtovat nedaňově a to např. na úč. 528 (nedaňový náklad) - viz. pokyn
      D-300 k § 24 odst. 2 bod 19.
      Musíte prokázat soulad spotřeby stravenek na odpracované směny (min. doba odpracovaná v jednotlivém dni) dle jednotlivých zaměstnanců. Pokud budete účtovat rovnou do nákladů a zajistíte evidenci dle docházky, pak takto účtovat můžete. Samozřejmě s tím, že pokud budete vydávat stravenky např. v 12/2009 na 01/2010, budete účtovat na účty časového rozlišení a ne na účet 527.

    • 9. 6. 2009 11:47

      JR (neregistrovaný)

      Re: účtování stravenek
      Prosím to znamená, že 45% z provize musí uhradit zaměstnanec,
      i když nedosahuje 55% hodnoty stravenky + 55% provize hodnoty
      70% sazby stravného za 5-12 hod.? A prosím, co odpočet DPH
      z provize-to také jenom z 55% hodnoty? Předem děkuji.

    • 9. 6. 2009 14:09

      annonym (neregistrovaný)

      Re: účtování stravenek
      Na odpočet DPH máte nárok v plné výši.
      Nelze řící, že 45 % z provize bude vždy nedaňově. Daňově lze uznat pouze 55 % z hodnoty stravenek a to je cena stravenek + provize. Pokud neuplatníte celých 55 % z hodnoty stravenky, pak i v případě, že uplatníte celou provizi daňově, splníte zřejmě podmínku max. 55 % daňově uznatelných nákladů. Pokud zaměstnanec neuhradí celých 45 % z ceny stravenky + provize, pak neuhrazená část bude uplatněna nedaňově.
      Příklad:
      1) 100 ks stravenek po 50,00 Kč = 5000,00 Kč
      2) provize 100,00 + 19,00 DPH (DPH uplatníte v plné výši)
      3) hodnota 1 stravenky činí 100,00 + 1,00 (provize) = 101,00 Kč
      4) zaměstnanec uhradí 27,50 Kč (t.j. 55 % z 50,00 Kč)
      5) prodej zaměstnancům všech 100,00 stravenek po 27,50 = 2750,00 Kč
      6) daňově lze uznat max. 2805,00 Kč (55 % z 5100,00 Kč)
      7) účtování (váš způsob):
      - 335/211 2750,00
      - 527/211 2750,00
      - 518.D/211 55,00 (nebo 527/211)
      - 518.N/211 45,00 (nebo 528/211)
      - 343/211 19,00
      - 331/335 2750,00 (nebo 211/335 2750,00)

      Pokud by zaměstnanec hradil 2805,00 Kč nebo více, pak je daňově uznatelná celá provize

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).