Re: Prosím - kurz Eura u CZ faktury
Odběratel si může nárokovat pouze stejnou daň, podle DD, který obdrží od dodavatele. Pokud si chcete fakturu pro zaůčtování přepočítat vlastním kurzem, musíte dodržet výši daně, kterou můžete nárokovat na úrovni daně na DD od dodavatele:
Závazek k dodavateli 600 x váš kurz = x
vaše částka do nákladů: x - 3058,62 = y
vaše účtování:
1.
Závazek k dodavateli D-321 =x
Nájemné MD 518 = y
DPH MD 343 = 3058,62
2.
Je možné doporučit, aby odběratel převzal hodnoty z DD od dodavatele (v Kč) a v okamžiku úhrady, kdy platí v EUR, zaúčtoval kurzový rozdíl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 6. 2009 18:30
Prosím o radu, už jsem z toho tak zmatená, že ani nevím, co přepočítat a co ne. :-)
Jsme a.s., plátci DPH, máme stanovený pevný roční kurz k 1.1. (tedy platný ten z 31.12.08) 26,93 CZK/EUR. Pronajímáme si prostory a ve smlouvě máme částku 600,00 EUR + 19% DPH. Dodavatel je česká firma, nějak nechápu, co do toho motá Eura, ale budiž. Jenže dodavatel přepočítává kurzem z 2.1.09 (26,83)a tudíž nevím, jak se s ním sejít.
např. má na faktuře:
nájem bez DPH 600 EUR, sazba 19% DPH a rozpis DPH v CZK přepočítaný kurzem z 2.1., tudíž:
základ: 16.098,- CZK
DPH 19%: 3.058,62 CZK
celkem: 19.156,62 CZ
K ÚHRADĚ: 714 EUR
Mám přepočítat "naším" kurzem základ 600,- EUR a cenu k úhradě, DPH nechat dle faktury? Pak mi tam ale vznikne nějaký rozdíl a kam s ním na jaký účet?
Všem chytřejším vřelý dík! :)