Re: Odpis pohledávek - netradiční dotaz
Ano, souhlasím s vámi. Na první dvě faktury vytvořte dle §8c a na třetí dle §8a (samozřejmě za předpokladu, že opravdu můžete OP tvořit: není to spřízněná osoba, nemáte zároveň závazky,...). Příští rok klidně první dvě faktury odepište (do výše vytvořených OP daňově, tj.celých 100%), zrušte na třetí fakturu OP dle §8a a znovu na ni vytvořte dle §8c (rušení proveďte o něco dřív než tvorbu).
Děkuji mockrát za radu, moc jste mi pomohl(a).
Tak to je super.
Ještě jsem přišel na faktury z 2005 - 2006, na které jsou vytvořeny OP a nejsou odepsány.
Takže u nich taky můžu OP dle §8a zrušit a vytvořit OP dle §8c???
Samozřejmě si pohlídám jestli nejsou již promlčené a částky do 30.000,-- atd.
Kolega, který účtuval přede mnou na toto moc nedbal a OP tvořil jen podle §8a.
V zákoně je, že dle §8c můžete tvořit, pokud nepostupujete podle jiných (vyjmenovaných) §. Takže, pokud někdy dříve v průběhu roku zrušíte dle §8a, tak k 31.12. nebudete mít vytvořeno nic a můžete tvořit dle §8c. Předpokládám teda, že děláte teď závěrku za rok 2008 :-))
Jj, dělám závěrku za r. 2008, už toho mám až nad hlavu, ten co to měl přede mnou jsi se vším moc hlavu nedělal a já to teď musím dávat vše do kupy.
Minulý rok jsem teprve ukončil studia a hned jsem se dostal k tomuto, takže zde získávám praxi jako blázen...za chvíli ze mě bude profík:-).
Ještě jednou moc děkuji za cenné rady a zkušenosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 6. 2009 20:27
Dobrý den, potřeboval bych potvrdit svoji domněnku. Jestliže firma má za rok 2007 pohledávky vůči jednomu odběrateli následující:
1. FAV na 15.000,--
2. FAV na 10.000,--
3. FAV na 7.000,--
Dle §8c splňují všechny podmínky, až na tu, že celková hodnota pohledávek je 32.000,--. Ale to by se dle mého názoru dalo vyřešit tak, že dle §8c budu postupovat u FAV 1. a 2. a u FAV 3. bych postupoval dle §8a.
Protože znění §8c písm. d) je: celková hodnota pohledávek bez příslušenství vzniklých vůči témuž dlužníkovi, u nichž UPLATŇUJE POSTUP PODLE TOHOTO USTANOVENÍ, nepřesáhne za zdaňovací období částku 30 000 Kč.
Děkuji za odpovědi.