Re: Vypocet nahrady mzdy za nemoc
>>Socialka tvrdi, ze pro vypocet deniho vymerovaciho
>zakladu se jde tak dlouho zpoet, kdy ma odpracovano
>alespon 30kal dnu, tedy do roku 2005, pravdepodobne dle §18
>odst 6 zakona 187/2006 o nemocenskem pojisteni.
>Ja pokud pocitam nahradu mzdy dle ZP, tak bych mel
>postupovat podle prijmu, ktery by zamestnanec mel nyni.
>Nemelo by se pri vypoctu nemocenske postupovat taky s
>prijmem, kterého by zamestnanec pravdepodobne
>dosahl....
>Jen pro upresneni. Prijem podle socialky (tedy z roku
>2005) vyjde 55Kc/hodinu, kdyz vezmu pracovni smlouvu z
>roku 2003, ma ve smlouve 13500Kc +premie, no a kdyz
>vezmu soucasny zamestnanec, ktery je na stejnu pozici,
>tak ma prumer 123Kc na hodinu.
>Socialka strikne trva na tech 55Kc, tvurce sw a muj
>kolega tvrdi, ze by to melo byt dle nynejsiho stavu.
>Nechci zamestnankyni v zadnem pripade poskodit, prosim
>tedy o informaci v teto veci.
přečtěte si Abecedu MÚ pro r. 2009 na str. 402 je tam na toto příklad
OSSZ má pravdu, jen s tím rozdílem, že těch 30 KD nemusí být odpracovaných (může to být čerpaná dovolená apod.)
Nemá-li zam-ec v RO 12 kal. měs. před vznikem soc. události VZ, nebo jsou-li v tomto RO jen vyloučené dny, je RO první předchozí kal. rok, v němž byl dosažen započ. příjem a je v něm alespoň 30 kal. dnů, jimiž se dělí VZ. RO začíná nejdříve dnem vzniku poj. zam-ce. První předchozí kal. rok se zjišťuje postupně od roku, v němž vznikla soc. událost.
>A druhy poddotaz, je nutne sepisovat nejakou dohodu o
>nastupu (zda zamestnakyne chce nastoupit po 3-tim
>roce. Myslim si, ze zakon to neuklada, tudiz povinnost to
>neni, navic musim stejne 3roky drzet misto, takze
>nejaky dodatek je zbytecny.
máte jistě písemnou žádost od zam-kyně, že žádá rodičovskou dovolenou (do kdy)
>Moc dekuji za pomoc.
>Vlada
Re: Vypocet nahrady mzdy za nemoc
Dobry den,
dekuji moc za info, kouknu presne na to, jak to je. Jen se mi nezda, ze ji hrozne poskodim. Nekdy jsem cetl, ze by to nemelo jit pod minimalni mzdu, coz se timto postupem muze opravdu stat. Navic ta priloha, k nemocenske, se odkazuje pouze na § 4 a 5, nikoli § 6 jak postupuje socialka.
Jeste jedna zmama mela stejny pripad, zamestnankyne nadnarodniho koncernu a postupovali podle soucasneho platu na te pozici, tzn i vyssi plat nez mela ve smlouve, coz me take zarazi. Socialka tvdi, ze to byl jiny zakon, ale ja jsem koukal do sitorie 2008 na tam se tyto ustanoveni moc nemenily.
Fakt nevim.
Jinak zakon hovori v § 19 ods 7 Jestlize nema v rozhodnem obdobi stanovenem podle §18 odst 4 a 5 vymerovaci zaklad, nebo neni-li v tomto rozhodnem období alespon 5kal dnu, povazuje se za VZ....pravdepodobny prijem. Nikde neni ustanoveni o odstavce 6, na ktery se socialka odkazuje.
Diky. Vlada
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 6. 2009 8:55
Dobry den,
mel bych dotaz ve veci nahrady mzdy za nemoc, kdy zamestnankyne v roce 2005 nastoupila nemocenskou (rizikove tehotenstvi), pote materskou a pomoc v materstvi. Ke trem letum veku ditete je opet na rizikovem tehotenstvi, tedy nemoc.
Socialka tvrdi, ze pro vypocet deniho vymerovaciho zakladu se jde tak dlouho zpoet, kdy ma odpracovano alespon 30kal dnu, tedy do roku 2005, pravdepodobne dle §18 odst 6 zakona 187/2006 o nemocenskem pojisteni.
Ja pokud pocitam nahradu mzdy dle ZP, tak bych mel postupovat podle prijmu, ktery by zamestnanec mel nyni.
Nemelo by se pri vypoctu nemocenske postupovat taky s prijmem, kterého by zamestnanec pravdepodobne dosahl....
Jen pro upresneni. Prijem podle socialky (tedy z roku 2005) vyjde 55Kc/hodinu, kdyz vezmu pracovni smlouvu z roku 2003, ma ve smlouve 13500Kc +premie, no a kdyz vezmu soucasny zamestnanec, ktery je na stejnu pozici, tak ma prumer 123Kc na hodinu.
Socialka strikne trva na tech 55Kc, tvurce sw a muj kolega tvrdi, ze by to melo byt dle nynejsiho stavu. Nechci zamestnankyni v zadnem pripade poskodit, prosim tedy o informaci v teto veci.
A druhy poddotaz, je nutne sepisovat nejakou dohodu o nastupu (zda zamestnakyne chce nastoupit po 3-tim roce. Myslim si, ze zakon to neuklada, tudiz povinnost to neni, navic musim stejne 3roky drzet misto, takze nejaky dodatek je zbytecny.
Moc dekuji za pomoc.
Vlada