Jak účtovat poštovné

• (neregistrovaný)

9. 6. 2009 14:44

Máme maloobchod, vedu DE.
    Když budu přeúčtovávat poštovné, zajimá mě zda je správný tento postup:
    1) přeúčtuji poštovné ve stejné výši jak jsem platila - jedná se o osvobozené plněni bez nároku na odpočet podle § 51 - vstupuje do koeficientu, řádek Přiznáni č. 50. Částka mi přijde zároveň s tržbou za zboži, zaúčtuji stejně jako tržbu a stejnou částku dám jako daňový výdaj.
    2) přeúčtuji poštovné vyšši než jsem platila - částku rovnajici se poštovnému budu účtovat jak ad 1) a zbytek nazvu balné a přidám DPH, částku poštovného dám jako daňový výdaj
    3) přeúčtuji poštovné nižši než jsem platila - budu účtovat jako osvobozené plněni ad 1), do výdajů dám celou částku skutečně placenou.
    Někdy mi totiž pošta na svých stránkách vykalkuluje jinou částku než já pak skutečně platim, bohužel tuto částku vyinkasuji od kupujiciho a napišu na fakturu a až při posiláni zjistim že platim jinou částku než vypočetl kalkulátor.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 6. 2009 15:03

J. (neregistrovaný)

Re: jak účtovat poštovné
      Prosím Vás, ptám se mimo Váš dotaz.Poštovné klasické např.za odeslaný firemní dopis či balík co to znamená že "vstupuje do koeficientu", taky účtuji v DE v programu MRP a zapisuji jako neovl.DPH je v tom nějaký zádrhel ?

• 9. 6. 2009 19:26

J.P. (neregistrovaný)

Ještě jedna věc - vidíte nějaký problém v tom, že přeúčtuji poštovné v nižší výši? Tedy že v celkové výši včetně DPH se bude rovnat skutečně zaplacenému poštovnému. Např. zaplatím poštovné 119 Kč, účtuji 100 + 19 % DPH. Do výdajů dám 119 Kč -DPH osvobozeno.

• 9. 6. 2009 15:16

Radek V. (neregistrovaný)

Poštovné yb mělo být zákazníkovi vždy účtováno s DPH jako služba, osvobozené tedy s nulovou sazbou ho může účtovat pouze provozovatel poštovních služeb, což jako obchodník jistě nejste. To, co píšete, platilo do konce loňského roku. Bohužel.

• 9. 6. 2009 19:02

J.P. (neregistrovaný)

Aha, tak tahle změna mi unikla:-( takže to budu mít o DPH dražší, to je výborné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).