Re: změna úvazku a dovolená
Samozřejmě, že pokud jí zaměstnavatel nyní nenařídí čerpání poměrné části dovolené, tak potom místo 5,5 hod. za den dovolené jí zaplatí 7,5 hod. za den, přestože nárok vznikl v době kdy pracovala méně. Tudíž pro zaměstnavatele je výhodnější a také správnější nařídit čerpání poměrné části v době, kdy nárok vznikl.
Ano, souhlasím, určitě výhodnější to pro zaměstnavatele je,ale proč správnější to nevím, ostatně máte dojem, že v opačném případě by zaměstnavatel měl postupovat, tak, že by měl nařídit dovolenou v době delšího úvazku dřív než přejde na kratší, aby na tom zaměstnanec neprodělal?
Já si myslím, že by se přepočítávat mělo. V par.213 ZP,odst.5. sice není řečeno, že se musí přepočítávat při změně úvazku, ale pokud se podíváte do ZP s komentářem, tak se tam píše: Přepočítávat tak bude třeba dovolenou v průběhu kalendářního roku při změně rovnoměrného rozvržení pracovní doby v nerovnoměrné a naopak nebo při změně pracovního úvazku. A na jednom školení jsem to taky tak pochopila.
Tady na diskuzi mají na to všichni stejný názor jako vy, takže bych za to ruku do ohně nedala. Ale loni na školení nám bylo řečeno, že když se např.změní úvazek ze 6,5h/den na 7,5h/den od 1.7.2009 a zaměstnanec vyčerpal do té doby jen 3 dny dovolené z 10, tak se to přepočte takto: 6,5/7,5= 0,86. Zbylých 7dní x 0,86=6. Takže se mu dovolená zkrátí o jeden den. Já už jsem to tak tedy jednomu zaměstnanci udělala.
Prosím Vás, kdo Vám takovou blbost na školení nakukal. A že jste to podle tohoto návodu udělala špatně, na to můžete tu ruku do ohně dát.Věřte Líbě, skutečně se ta dovolená neposuzuje "za jaké období vznikl na ni nárok", ale kdy je čerpána. A protože v důsledku čerpané dovolené odpadne zaměstnanci nějaký výdělek, tak je mu tento výdělek nahrazen. Když mu odpadne 8 hodin, je mu nahrazeno 8 h, když mu odpadne 6 h, je mu nahrazeno 6 h. ani by nebylo logické, kdyby mu odpadlo 6 h a bylo mu nahrazeno 8h nebo naopak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 6. 2009 12:14
Dobrý den, zaměstnankyně má pracovní úvazek 27,5 hodin/týdně (5,5/denně). Od srpna chce přejít na úvazek 37,5/týdně (7,5/denně). MUsí do té doby vybrat poměrnou část dovolené, aby byla vlastně zaplacena tímto kratším úvazkem nebo změna pracovního úvazku nemá na nic vliv? děkuji