Hlavní navigace

Přechod vlastnického práva

  • (neregistrovaný)

    10. 6. 2009 13:08

    prodali jsme přístroj společnosti , avšak vlastnické právo přejde až úplným zaplacením kupní ceny. zaplatili pouze 50% kupní ceny, zboží mají u sebe.
    Podáváme žalobu na zaplacení částky , lze též podat návrh na předběžné opatření , aby společnost vydala přístroj a tento jim bude vrácen až doplatí zbytek kupní ceny ?

    neví někdo, jak postupovat ?

    děkuji

    Janka

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 6. 2009 14:47

      Olda (neregistrovaný)

      Re: přechod vlastnického práva
      Otázka spíš na právníka. Pokud je sjednáno, že vlastnictví k věci přechází po jejím zaplacení dle mého to zakládá pouze skutečnost, že budoucí majitel s ní do zaplacení nemůže zacházet jako vlasník. Žalovat by se dal doplatek dlužné částky vč. úroků.

    • 11. 6. 2009 12:42

      právník1 (neregistrovaný)

      Re: přechod vlastnického práva
      Prodali jsme přístroj společnosti , avšak vlastnické právo přejde až úplným zaplacením kupní ceny. zaplatil pouze 50% kupní ceny, zboží mají u sebe. Podáváme žalobu na zaplacení částky , lze též podat návrh na předběžné opatření , aby společnost vydala přístroj a tento jim bude vrácen až doplatí zbytek kupní ceny ? neví někdo, jak postupovat ?
      >>děkuji
      >>Janka

      Záleží na tom, co máte v kupní smlouvě ohledně termínu úhrady doplatku kupní ceny a ohledně držby a užívání přístroje. Pokud termín úhrady doplatku kupní ceny marně uplynul, můžete samozřejmě žalovat (a následně vymáhat) úhradu doplatku, nebo odstoupit od smlouvy (máte-li to ve smlouvě sjednáno). Po odstoupení od smlouvy si strany vrátí poskytnutá plnění - vy jemu zálohu na kupní cenu a on vám přístroj. Pokud termín úhrady doplatku sjednán nemáte, vyzvěte kupujícího k úhradě s uvedením termínu.
      Pokud může kupující přístroj držet a užívat už po zaplacení 1/2 kupní ceny, pak jej za to (držení a užívání) postihnete těžko. Samozřejmě žalobu (na úhradu doplatku kupní ceny) můžete
      "předeběhnout" návrhem na předběžné opatření - zákaz nakládat s přístrojem. Existují i další varianty postupu, kontktujte schopného advokáta, když je Vám zle, tak se taky neléčíte sám...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).