Re: 2 výpl. pásky, chyba?
pokud bezprostředně na sebe PP navazují (není ani 1kal. den proluka), potom nemáte žádnou ohlašovací povinnost
pokud Vám tento zam-ec onemocní, potom jeho RO bude posledních 12 kal. měsíců (ne od doby nástupu na SD), takže ty 2 výpl. pásky (2 mzdové listy) Vám mohou dělat potíže
(pokud by onemocněl, tak si toto raději ještě ověřte na své OSSZ)
Tak to mám asi pěkný průšvih. PP opravdu navazoval bez jediného dne proluky. Navíc mě ani nenapadlo, že nemám ohlašovací povinnost, já ho odhlásila a znova přihlásila k ZP a SP (ani jedna instituce se neozvala, tak jsem nečekala nějáký zádrhel).
A aby toho nebylo málo stanovila jsem mu nový průměr pro náhradu mzdy. Už měl i nějáké přesčasy. Je obhajitelné, že při vzniku nového PP stanovuji nový průměr? Vzala jsem jeho měsíční mzdu a vydělila fondem prac. doby za měsíc duben.
Začínam se bát, že víc už to zkazit nešlo....
Jak z toho všeho teď ven? Napadá vás něco?
na ZP jste ho správně přihlásila jako star. důchodce
pokud jste sjednali novou PS, tak je nový průměr (např. na dovolenou), pokud byste jen změnili PS, tak pokračuje i průměr
ale pro nemocenské dávky to pravděpodobně platí jinak (viz ABC MÚ), tam se to bere jako by neukončil, ale PP trval dál (str. 390)
snad neonemocní, protože v ABC MÚ se píše, že RO při soc. události se bere ode dne přiznání PID nebo ČID (ne za posl. 12 kal. měs.), ale o SD se tam nic nepíše, takže u SD je to asi stejné, jako když starobní důchodce měl již před delší dobou přiznaný SD a nyní pracuje vždy na PS, která je max. na 1 kal. rok(PS na sebe bezprostředně navazují), to je potom RO při soc. události posledních 12 kal. měsíců
zdá se mi, že těch výjimek při určování rozhodného období je tolik, že se v tom vyznat, je velmi obtížné (bez ABC MÚ nevím, jak bych to určovala - jen doufám, že příklady tam uvedené ,opravdu jsou pravdivé.)
V případě, kdy si člověk opravdu není jistý, je lepší konzultovat přímo s OSSZ.
zkuste se domluvit s OSSZ, ZP, třeba se nic neděje, že jste to provedla takto - nevím
určitě ale spočítejte mzdy dohromady a pokud je nedoplatek na dani, tak to učiňte v příští mzdě (aby nenabíhalo penále)
snad se někdo ještě připojí se svými poznatky
ještě prosím o odbornou konzultaci
>>>Mám zam-ce, který skončil PP z důvodu dovršení důch.
>>>věku. Má novou prac. smlouvu na nový PP. Je naprosto
>>>totožný. Jelikož nejsem mzdovka a v této oblasti jsou
>>>mé
>>>vědomosti chatrné nenapadlo mě původní smlouvu
>>>prodloužit... Takže mám za duben u jednouho zam-ce 2
>>>prac.
>>>poměry + 2 výpl. pásky. Je to velká chyba? Slevu na
>>>poplatníka jsem mu za duben dala pouze 1x, takže
>>>roční
>>>zúčtování by mu vyšlo stejně jako kdybych mu smlouvu
>>>prodlužovala.
>>>Jen se chci ujistit, že to není zas až tak velká
>>>chyba, když má v jeden měsíc 2 mzdy...
>>
>>Obě mzdy se musí sečíst a zdanit dohromady.
>
>To jsem zjistila až poté... Jak napravit? Opravdu to
>je tak moc špatně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 6. 2009 11:12
Mám zam-ce, který skončil PP z důvodu dovršení důch. věku. Má novou prac. smlouvu na nový PP. Je naprosto totožný. Jelikož nejsem mzdovka a v této oblasti jsou mé vědomosti chatrné nenapadlo mě původní smlouvu prodloužit... Takže mám za duben u jednouho zam-ce 2 prac. poměry + 2 výpl. pásky. Je to velká chyba? Slevu na poplatníka jsem mu za duben dala pouze 1x, takže roční zúčtování by mu vyšlo stejně jako kdybych mu smlouvu prodlužovala.
Jen se chci ujistit, že to není zas až tak velká chyba, když má v jeden měsíc 2 mzdy...