Re: Knihy jízd - nebudou muset být?
Do konce roku je zbytečné o tom přemýšlet. Dřív než od 1.1.2010 to platit nebude, a i když bude možné uplatnit již za r 2009, jistotu nemáte, tak do konce roku stejně musíte knihu vést.
A co je těmi skutečně vynaloženými náklady myšleno? Náklady na pohonné hmoty, opravy, údržba? Pak by to nemělo žádný smysl, protože pokud je služební auto ve skutečně velkém provozu jako tomu u nás je, nemá to žádný smysl, naopak. Do nákladů dostaneme mnohem míň, než je tomu teď :-(.... Předem děkuji za odpověď.
Hloubala jsem :-)..........
Znamená to tedy, že těch 5000 bude nahrazovat částky za poh. hmoty? Tzn. že např. doklady za benzín již nebudou daňové náklady (pořizovat je budu jen kvůli odpočtu DPH) a pak si každý měsíc dám do nákladů částku 5000? Chápu správně? Díky!
To že je to nejen pro plátce, ale pro všechny, co mají služební auta, úplně na nic, jsem pochopila dávno. Něco za něco - bud si dáš práci a budeš mít skvělou knihu jízd a uplatníš všechny náklady, nebo holt se na to vykašli, ale pak tě hezky uskřípnem a dovolíme usmolených 5 000,-...takže asi tak...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 6. 2009 11:22
Dobrý den, prosím o radu. Nějak nechápu, jak je myšleno, že někteří podnikatelé nebudou muset vést knihu jízd? Mělo by se to týkat podnikatelů, kteří mají 3 a méně automobilů - budou si moci odečíst 5000 Kč měsíčně (popř. 4000, pokud budou jezdit i soukromě). Co bude pro firmu daňový náklad (opravy, benzín atd.) a co ne? Jsem z toho úplně mimo, vůbec mi tohle není jasné. A po včerejšku vypadá, že by to skutečně mohlo platit už za letošní rok. Jsme firma právě se 3 služebními automobily, tak bych ráda věděla, co to pro nás bude znamenat... Předem moc děkuji za objasnění. L.