Proplacení dovolené

• (neregistrovaný)

14. 6. 2009 20:04

Od 1.8.2009 ( 8 týdnů před porodem ) jsem chtěla nastoupit na mateřskou dovolenou.Nyní jsem se dozvěděla,že mám nárok na celých 20 dní dovolený za rok 2009.Oznámila jsem tedy zaměstnavateli,že si dovolenou vyberu ještě před mateřskou.Byla mi nabídnuta tato možnost:odpracovat ještě celý červenec a dovolenou proplatit jednorázově k výplatě.Mohu na to přistoupit? Může mi zaměstnavatel dovolenou proplatit po dohodě se mnou?Jaké by z toho mohly být komlikace? Děkuji za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 6. 2009 21:14

yx (neregistrovaný)

Re: Proplacení dovolené
      To je celé nějak špatně. Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, tudíž vám nemusí umožnit dovolenou před nástupem na MD čerpat. Na druhou stranu ale nesmí dovolenou proplácet. Dovolená se proplácí jen při skončení prac. poměru. Jinak si o čerpání dovolené můžet požádat po skončení MD před RD, tehdy vám ji musí zaměstnavatel umožnit čerpat.

• 14. 6. 2009 22:58

Simona1 (neregistrovaný)

Re: Proplacení dovolené
      Souhlasím... nečerpejte dovolenou před nástupem na MD, ale až po její skončení, tj. před nástupem na rodičovskou dovolenou... sociálka Vám bude vyplácet dávku + u zaměstnavatele budete čerpat dovolenou, takže budete mít 2 příjmy... A ještě bych zvážila termín nástupu na MD - jestli nenastoupit na MD až 6 týdnů před termínem porodu, protože pokud budete mít v roce 2010 víc jak 60 PD mateřskou + čerpání dovolené roku 2009, tak Vám automaticky vznikne nárok na celoroční dovolenou roku 2010 (tj. 20 dní). Ale jak píši - musí to být více jak 60 PD...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).