Re: Proč nemůže být jednatel "ředitelem"
Jednatel s.r.o. pochopitelně může být zároveň ředitelem (žádný právní předpis takový souběh nezakazuje), ale to, co řešíte, je boj s českým úředníkem. V roce 2004, který zmiňujete, byly publikovány dva poměrně nešťastné články na toto téma, v jednom z nich bylo uvedeno, že pokud by statutární orgán měl být zároveň zaměstnancem, muselo by se jednat o činnost typu hodináře nebo správce počítačové sítě. U osoby, které se tento souběh týká, je třeba odlišit úkony, které činí v rámci obchodního vedení společnosti (= jako statutární orgán), a úkony, které činí jako zaměstnanec - toto rozlišení je nutné např. pro posouzení odpovědnosti za škodu. Nejvyšší soud v několika rozhodnutích uznal, že tento souběh právní předpisy nezakazují, ale na straně druhé v jedné kauze, kterou řešil, nebylo prokázáno, že by člen představenstva a.s. činil jakékoliv úkony či prováděl činnosti coby zaměstnanec (vše spadalo do obchodního vedení společnosti), takže bylo shledáno, že nebyl zaměstnancem (nikoliv že by nemohl být). Zákoník práce ve 2 ustanoveních tento souběh připouští - viz § 113 odst. 2 a § 262.
Do smlouvy si dejte třeba "Velký Vezír"... Sociálce určitě nevadí pojmenování funkce, ale uzavřený typ smlouvy, jednatel je totiž do fce jmenován (volen) valnou hromadou. Nejedná se o pracovní smlouvu, ale uzavírá se smlouva o výkonu funkce. Smlouva musí mít písemnou formu a musí být schválena valnou hromadou. Jakékoliv plnění poskytované v jeho prospěch ze strany společnosti podléhá souhlasu valné hromady společnosti
Protože jsou to dogmatici a vykládají si vše po svém. Jestliže ředitel nemá oprávnění vykonávat vše, co jednatel, tak může mít klidně prac.smlouvu na funkci ředitele. Jednatel je stat.orgán, zapsaný v OR, se svými pravomocemi danými zákonem a ředitel je řídící pracovník, který podle org. řádu odpovídá za určitý systém, oblast a podobně. Může být třeba finanční ředitel, ekonomický, obchodní a td. a do toho je sociálce prd. Jenže když narazíte na blba, je to nepřekonatelný problém. Jáí bych to vyřešil tak, že bych funkci nazval obchodní ředitel.
Já jsem se setkala s tím, že právě funkce "ředitel" a "obchodní ředitel" vadí nejvíce. U obchodního ředitele vadí nejenom to, že má řídit, ale i to zaměření "obchodní", které bývá zaměňováno s obchodním vedením společnosti, které náleží statutárnímu orgánu. Podle mého ten, kdo tvrdí, že odlišení úkonů a prováděných činností není možné, tak to prostě jenom neumí a pak tvrdí, že tento souběh není možný. Ještě složitější je situace ve společnostech, který mají tento souběh zakotven ve stanovách, soudy to nazvaly jako "povinné členství", ale nechci to komplikovat, jenom zmíním, že právě ohledně tohoto povinného členství je Česká republika žalována ve Štrasburku. Smutná bajka je, že Ústavní soud, který řešil stížnost v této věci, v odůvodnění uváděl chybná čísla zákonů, a když už se trefil, tak byla špatně čísla paragrafů.
Děkuji Vám za reakce
>>>>nemůže mít v pracovní smlouvě funkce "ředitel"? Na
>>>>kontrole na sociálce jim to vadí už od r. 2004. Po
>>>>letošní
>>>>kontrole jsem boj s nimi vzdala a musela šéfovi
>>>>oznámit, že už nemůže být ředitel. Šéf je docela
>>>>naštvaný, co
>>>>se má sociálka plést do pracovních smluv. Může mi to
>>>>někdo vysvětlit? Děkuji
>>>Protože jsou to dogmatici a vykládají si vše po svém.
>>>Jestliže ředitel nemá oprávnění vykonávat vše, co
>>>jednatel, tak může mít klidně prac.smlouvu na funkci
>>>ředitele. Jednatel je stat.orgán, zapsaný v OR, se
>>>svými
>>>pravomocemi danými zákonem a ředitel je řídící
>>>pracovník, který podle org. řádu odpovídá za určitý
>>>systém,
>>>oblast a podobně. Může být třeba finanční ředitel,
>>>ekonomický, obchodní a td. a do toho je sociálce prd.
>>>Jenže
>>>když narazíte na blba, je to nepřekonatelný problém.
>>>Jáí bych to vyřešil tak, že bych funkci nazval
>>>obchodní
>>>ředitel.
>>
>>Já jsem se setkala s tím, že právě funkce "ředitel" a
>>"obchodní ředitel" vadí nejvíce. U obchodního
>>ředitele
>>vadí nejenom to, že má řídit, ale i to zaměření
>>"obchodní", které bývá zaměňováno s obchodním vedením
>>společnosti, které náleží statutárnímu orgánu. Podle
>>mého
>>ten, kdo tvrdí, že odlišení úkonů a prováděných
>>činností
>>není možné, tak to prostě jenom neumí a pak tvrdí, že
>>tento souběh není možný. Ještě složitější je situace
>>ve společnostech, který mají tento souběh zakotven ve
>>stanovách, soudy to nazvaly jako "povinné členství",
>>ale nechci to komplikovat, jenom zmíním, že právě
>>ohledně tohoto povinného členství je Česká republika
>>žalována ve Štrasburku. Smutná bajka je, že Ústavní
>>soud,
>>který řešil stížnost v této věci, v odůvodnění uváděl
>>chybná čísla zákonů, a když už se trefil, tak byla
>>špatně
>>čísla paragrafů.
>no tak to vidíte, na druhou stranu lze se divit, proč
>jednatel chce být ředitelem, když jednatel je více,než
>ředitel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 6. 2009 12:48
Prosím, může mi tady někdo objasnit, proč jednatel nemůže mít v pracovní smlouvě funkce "ředitel"? Na kontrole na sociálce jim to vadí už od r. 2004. Po letošní kontrole jsem boj s nimi vzdala a musela šéfovi oznámit, že už nemůže být ředitel. Šéf je docela naštvaný, co se má sociálka plést do pracovních smluv. Může mi to někdo vysvětlit? Děkuji