Podpůrčí doba

• (neregistrovaný)

15. 6. 2009 13:27

Dobrý den, mám takový problém. Zaměstnanec je nemocen od 15. 12. 2008 dosud. V minulém zaměstnání byl nemocen 4. 4. - 5. 5. 08, mezi tím je více než 6 měsíců. Jenže: v min. zaměstnání ukončil PP dne 25. 7. 08 a k nám nastoupil až 1. 8. 08, kde byl ten týden netuším, agendu jsem převzala nedávno a s ním nejsem když marodí. Chtěli po mě vědět, kdy mu končí PD, nahlásila jsem že 14. 12., jenže teď jsem si všimla té proluky v červenci 2008...nevíte co s tím? Bylo by to pak jinak? Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 6. 2009 15:19

Katka0 (neregistrovaný)

Re: Podpůrčí doba
      Prosím, nemůžete někdo napsat alespoň číslo zákona, který tuto starou podpůrčí dobu řeší? Zda zaměstnání musí trvat? Já to loni ještě nedělala, jukla bych se tedy ....

• 15. 6. 2009 15:28

Renata (neregistrovaný)

Kdyby byl nemocný v tom týdnu, než k vám nastoupil, bylo by to v ochranné lhůtě a věděl by to bývalý zaměstnavatel, který by mu to napsäl do zápočťáku (sice se to tam už nepíše, ale tu minulou nemocensko mu tam napsali, takže by napsali i tuto).

• 15. 6. 2009 17:22

Katka0 (neregistrovaný)

To že by byl nemocný, o to mi ani nejde. Spíš o to, že došlo k přerušení zaměstnání na týden - že nebyl zaměstnán - musí být pojištěn alespoň 190 dnů dozadu - tedy podle nového zákona, starý bohužel neznám.

• 16. 6. 2009 9:36

Anna (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den, mám takový problém. Zaměstnanec je nemocen
      >>>>od 15. 12. 2008 dosud. V minulém zaměstnání byl
      >>>>nemocen 4. 4. - 5. 5. 08, mezi tím je více než 6
      >>>>měsíců.
      >>>>Jenže: v min. zaměstnání ukončil PP dne 25. 7. 08 a k
      >>>>nám
      >>>>nastoupil až 1. 8. 08, kde byl ten týden netuším,
      >>>>agendu jsem převzala nedávno a s ním nejsem když
      >>>>marodí.
      >>>>Chtěli po mě vědět, kdy mu končí PD, nahlásila jsem
      >>>>že
      >>>>14. 12., jenže teď jsem si všimla té proluky v
      >>>>červenci 2008...nevíte co s tím? Bylo by to pak
      >>>>jinak?
      >>>>Moc
      >>>>děkuji.

>
      >To že by byl nemocný, o to mi ani nejde. Spíš o to, že
      >došlo k přerušení zaměstnání na týden - že nebyl
      >zaměstnán - musí být pojištěn alespoň 190 dnů dozadu -
      >tedy podle nového zákona, starý bohužel neznám.
      V podpůrčí době se toho zase tolik nezměnilo. Jak to bylo dřív, najdete v §15 zákona 54/1956 Sb. Potřebujete vědět, zda zaměstnání trvalo 6 měsíců od skončení poslední pracovní neschopnosti - a tedy musíte vědět, zda v mezidobí od 26.7. do dne nástupu u vás nebyl nemocen. To vám buď sdělí on (rozhodně písemně!) nebo se zeptejte na OSSZ, kde mají evidenci neschopenek. Kdyby v té době nemocný byl, musela byste do podpůrčí doby započítat nejen tuto nemoc, ale jít rok zpět od 15.12.2008 a započítat tedy i nemoc 4.4.08 - 5.5.08. Obvykle jsem postupovala v případě nějaké nedoložené doby tak, že jsem ji prozatím (do vyřešení) považovala za prostonanou, aby nedošlo k přeplatku. Zatím nemáte nic zmeškáno (pokud ovšem nebyl nemocný ještě od 15.12.07 do toho 4.4.08), tak zachovejte klid!
      :-)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).