Re: OSVČ a doklady
A jak jinak vést evidenci u OSVČ, které uplaňují výdaje %, stačí faktury vydané a PPD, pokladnu celou nemusím vést? A když platí SP a ZP v hotovosti - ústřižky jen založíte nebo vypisujete VPD?
Děkuji
Pokud OSVČ uplatńuje výdaje %, tak pokladnu neveďte (to by bylo celkem nelogické, protože do DE nezahrnujete výdaje a tím pádem by byl stav pokladny zkreslený), ústřižky od SP a ZP si jen založte, VPD nevypisujte. Jak jsem výše psala, jen si veďte knihu pohledávek + PPD o platbách faktur.
No když jsem tu pokladnu vedla (loni svému otci, když začal podnikat), tak jsem tam uváděla jako PPD úhrady faktur, VPD úhrady SP a ZP a aby tam nebyl velký zůstatek tak průběžně výdej na osobní spotřebu. Můžu to tak vést dále? Na nic to nemá vliv, sice je to práce navíc, ale to nevadí.
samozřejmě to nevadí, ale je to opravdu práce navíc, protože v tomto případě budete DPFO počítat jen z příjmů a výdaje nepotřebujete....
spousta lidí, kteří uplatňují výdaje %, tak si ani neschovávají výdajové doklady, protože je to v tomto případě opravdu zbytečné
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 6. 2009 9:18
Dobrý den,
OSVČ přijímá platby v hotovosti, bude uplaňovat výdaje %, stačí pouze faktura vystavená, kde bude forma úhrady hotově nebo musí vypisovat i příjmové pokladní doklady?
Děkuji