Od 1.7.2011 je podnikání vaší hlavní činností a musíte platit minimální zálohy na sociální a na zdravotní pojištění jako z hlavní činnosti. Pokud je nezaplatíte tak vám nabíhá úrok z prodlení.
Je to tak jak píše sociálka. Jenom ta záloha by dle mého názoru měla být 1807 Kč.
Nezapomeňte ještě na zdravotní pojištění (1670 Kč).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 6. 2011 17:40
Zdravím,
zaregistroval jsem si volnou živnost (30.5., začínám) a v JRF jsem uvedl, že jsem zaměstnaný a adresu na zaměstnavatele. Z SSZ mi přišel dopis, že mi byla vyměřena záloha 1807Kč, tedy plná záloha s tím, že mám dodat potvrzení od zaměstnavatele (což mi příjde taky jako nesmysl, protože musí přeci vědět, že jsem zaměstnaný - normální HPP).
U zaměstnavatele končím 30.6. a dostal jsem potvrzení s tím, že tam bylo napsáno i datum konce zaměstnání. Poslal jsem to na SSZ a odpověděli, že za červen je záloha 0Kč, ale dál už zase 1731Kč.
Předpokládal jsem, že když jsem byl zaměstnaný a začínám s podnikáním, že je to považované za vedlejší činnost a budu platit tedy jen 723Kč do podání přehledu.
Jak to tedy je? Co se stane, když pošlu menší zálohu, budou mě honit nebo je to v pohodě a doměří mi to po podání přehledu?
Díky.