Re: Řetězení prac. poměrů - mzdový progr
záleží na mzdovém programu jak to umí, setkala jsem se s programem, kde šli pracovní poměry zadávat jako navazující na jedno číslo (potvrzení o zdanit. příjmech stejně vystavujete jedno za celý rok) - v případě změny v průběhu měsíce musíte danit oba prac. poměry dohromady. Ale bohužel i s programem, který vůbec neumí řešit navazující pracovní poměry v měsíci a vše se muselo dělat ručně, navíc na jedno rodné číslo nešlo zadat více osobních čísel.
Pokud jde o OSSZ - navazující PP se nepovažuje za přerušení zaměstnání! Na ZP také nemusíte odhlašovat a přihlašovat
Tak teď jsem si volala na OSSZ, paní mi potvrdila, že neodhlašovat a nepřihlašovat (takže děkuji za upozornění!), a že OSSZ postup, jaký jsem popsala výše nám při kontrole vytkne, že máme udělat dodatek a ne novou smlouvu! Myslíte, že bude vadit, když tedy ve mzdovém programu budu mít pracovní poměr jeden (jakoby pokračování původní pracovní smlouvy) i když smlouvy budou dvě (nebo víc za sebou)?
OSSZ vám nemůže nic vytknout, jestli uděláte dodatek nebo novou PS je pouze vaše rozhodnutí. S tím zadáním jak popisujete můžete mít problém, každý PP by měl být zadaný zvlášť, domluvte se s programátory.
No právě, když zadám nový PP, budou nové průměry, RO bude počítat jen pro ten nový PP apod. Takže když nechám běžet ten původní PP, budu mít vše dobře (zaměstnance nepoškodím) a kontrola do toho nebude šťourat, protože nebude vědět, že tam proběhla další PP (ty zatím nikdy nekontrolovali).
lepší by bylo, kdybyste nepsala novou PS, ale dodatek (třeba budou kontrolovat namátkově - je rozdíl mezi dodatkem nebo novou PS)
pokud ho povedete stále na původní PP, tak bude mít stejný průměr (ne nový od nové PS - např. na dovolenou) a nesmíte ho odhlašovat ani znovu přihlašovat např. na OSSZ (viz ABC MÚ r. 09)
Já jsem jen mzdová, šéfová chce napsat nové smlouvy proto, aby měli znovu zkušební dobu a v případě, že nebude práce se mohli propustit bez odstupného (týká se to pár lidí, kteří byli přijati letos do listopadu). Ještě poprosím, kde to najdu v Abecedě MÚ, asi jsem slepá, ale nic o přihláškách tam nevidím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 6. 2009 12:00
Z důvodu nejistých zakázek budeme končit několika zaměstnancům PP ve zkušební době a uzavírat nové smlouvy s novou zkušební dobou. Že je musím odhlásit a znovu přihlásit na ZP a OSSZ a budou nové průměry pro náhrady, je mi jasné. Jak to zadat do mzdového programu? Dát i nové osobní číslo a vyjet dvě výplatnice, dvě potvrzení o zdanitelných příjmech? Řešil to někdo z vás? Jde mi o to, abych si nezadělala na nějaké problémy.