Nerovnoměrná doba

• (neregistrovaný)

17. 6. 2009 9:28

dobrý den, prosím moc o rady ohledně nerovnoměrné doby.

Pokojské mají nerovn.rozvrženou dobu- 8 hod směny např. jeden týden 32 hod, další týden 48 hodin. Ve vyrovnávacím období
    by měly odpracovat 531 hodin /prac.dny včetně svátků/ nebo 507 hodin /prac.dny bez svátků/??

A druhý dotaz: pokud je někdo poslední měsíci vyrovnávacího období nemocný a vznikne mu tedy přesčas z minulým měsíců, protože v posledním neodpracoval směny, které by mu dorovnaly fond, musím proplatit hodiny+příplatek za přesčas v měsíci, kdy je nemocný /má jen neschopenku/, nebo v dalším měsíci, kdy už bude v zaměstnání a bude mít plat, ale bude to už po vyr.období??

Tak jsem se do toho zamotala. Moc prosím o radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 6. 2009 9:34

VH

Re: nerovnoměrná doba
      Pokud se jedná o 8hodinovou pracovní směnu, tak to není pracovní doba rozvržená nerovnoměrně, ale rovnoměrně, při které žádné vyrovnávací období neplatí (není-li zároveň uplatněno pružné např. 4týdenní vyrovnávací období, které je maximem).

• 17. 6. 2009 9:52

Ivetaa (neregistrovaný)

moc děkuju za odpověď, i když to bude průser :(

Prosím ještě o radu na druhou otázku, týká se 12ti hod.směn.

• 17. 6. 2009 10:01

anonymous

Nevím, jestli máte pravdu ve Vaši odpovědi, protože na řadě různých diskuzí se psalo následující:
      "při rovnoměrně rozvržené pracovní době je na každý pracovní týden naplánován stejný počet pracovních hodin (dny se mohou lišit) a současně délka jednotlivé naplánované pracovní směny nesmí překročit 9 hodin "
      Takže pokud se liší počet hodin v týdnu, viz dotaz, není to rovnoměrně rozvržena pracovní doba. Minulý zákoník to dokonce ještě specifikoval i tuším asi max.3 hodinami rozdílu v týdnech.

• 17. 6. 2009 10:12

VH

Při pracovní době rozvržené rovnoměrně je zaměstnanec povinen v každém týdnu odpracovat (=zaměstnavatel mu naplánuje) stanovenou týdenní pracovní dobu, délka směn se může lišit, nesmí překročit 9 hodin. Pokud se liší počet hodin v týdnu - viz dotaz - uspořádání PD neodpovídá právní úpravě. Aby bylo možné zaměstnanci naplánovat jiný počet hodin na jednotlivé týdny, muselo by se jednat a) o pružné rozvržení PD, u kterého zaměstnavatel stanoví vyrovnávací období delší než týden, nejvýše 4 týdny, nebo b) o jinou úpravu PD (zde nutné dohoda se zaměstnancem), nebo o PD rozvrženou nerovnoměrně, ale to by délka směny musela překračovat 9 hodin. Pokud PD vyhovuje, jak je popsána v dotazu, odvolala bych se na § 84a) ZP a uzavřela dohodu o jiné úpravě PD. Rozdíl délky PD mezi týdny se už skutečně nebere v úvahu, rozhodující je pouze délka směny.

• 17. 6. 2009 10:37

Ivetaa (neregistrovaný)

Mám pravdu, že zaměstnanci s rovn.dobou podle fondu musí odpracovat např. 168 hodin /bez svátků/ a s nerovn.dobou počítá firma 168+8hodin svátek=176 hodin.
      V ZP je napsáno, že u rovnoměrného rozvržení nesmí směna přesáhnout 9 hodin, ale už není definováno, že nerovnoměrná nesmí být 8 hodin.
      Pro mě by bylo jednodušší je dát na rovnoměrnou dobu a proplatit jim jen případně přípl za so,ne, nebo svátek..
      Jen jsem ve mzdové účetní právě četla, že pokud nemají rozvrh v každém týdnu 40 hodin , tak jde o nerovnoměrný..
      Jak už jsem psala, děkuji všem za rady, protože já už nejsem schopná kvůli stresu z mezd ani přemýšlet :(

• 6. 8. 2009 9:39

ivetaa (neregistrovaný)

Jen doplňuji: Nakonec jsem byla na školení a výše uvedené směny-8hodin - jeden týden 32 hodin, druhý týden 48 hodin se považuje za NEROVNOMĚRNOU DOBU !!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).