Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 6. 2009 10:11
Prosím o radu. Mám specifický problém.
Jsme SRO plátce DPH. Máme mateřskou společnost v Německu (rovnež v DE plátrce DPH).
Od 15.7.2009 přijmeme nového zaměstnance standartně na prac.smlouvu. Jedná se o cizince, který do ČR dorazí např. 1.7.2009.
Naše mateřská společnost chce přes naší SRO zaplatit jeho ubytování v hotelu. Předpokládám, že hotel zaplatím hotově, doklad bude vystaven na jeho jméno, účtuji:
395/211 platba hotelu hotově
315/395 vystavená faktura do Něměcka za toto ubytování
221/315 platba faktury
Vše bez nároku na DPH na vstupu a tak samo bez DPH v celé částce na vystaveneé faktuře do Německa. Nikde v přiznání k DPH se mi toto nepromítne. Takto jsem toto řešila s obchodními partnery - nebyli v žádném vztahu k naší SRO. Je to tak OK??
Je nějaký problém, když takto budu postupovat i u tohoto našeho nového zaměstnance, když v hotelu bude :
1) od 1.7.-10.7.2009
2) od 1.7.-31.7.2009 (od 15.7.2009 je naším zam-cem) ???
Já si nevím rady, jestli mu budu muset odvádět SP, ZP, daň, když si jeho ubytování naše SRO nedá do nákladů.
Děkuji za všechny názory.