Re: Slevy na sociálním pojištění
a víte někdo, jak to bude fungovat? slyšel jsem že zpětně, mám z toho trochu hrůzu, asi hodně záleží na účetním software, jak nám to upraví.
Re: Slevy na sociálním pojištění
co mám dostupné informace, tak sleva nenáleží např.:
u zam-ce, který není zam-cem po celý kal. měsíc
nesmí být ZMR
pokud jeho zaměstnání nemá trvat déle než 3 kal. měs.
také nenáleží od kal. měs. v němž byla zam-ci nebo zam-teli doručena výpověď z PP nebo DoPČ nebo byla uzavřena dohoda o rozv. PP nebo o zruš. DoPČ
zam-tel nebo zam-ec byl vyrozuměn o zruš. PP ve zk. době
takže oříšek pro programátory - alespoň já do mzd. programu nenavádím, že je zam-ec ve výpovědní lhůtě apod.
moc vám děkuji,už to dorazilo
>>>>>>>>>>Čeká se na podpis prezidenta,až podepíše bude
>>>>>>>>>>definitivně posvěceno :-)
>>>>>>>>>a víte někdo, jak to bude fungovat? slyšel jsem že
>>>>>>>>>zpětně, mám z toho trochu hrůzu, asi hodně záleží na
>>>>>>>>>účetním software, jak nám to upraví.
>>>>>>>>Sleva bude možná zpětně od ledna 2009.Osobně si
>>>>>>>>myslím,že těch podmínek je tolik,že programátoři by
>>>>>>>>museli
>>>>>>>>být zázrační,aby to vše dokázali postihnout a správně
>>>>>>>>nastavit do sw.My to už začali počítat ručně,hezky
>>>>>>>>každého zaměstnance zvlášť :-)
>>>>>>>
>>>>>>>co mám dostupné informace, tak sleva nenáleží např.:
>>>>>>>u zam-ce, který není zam-cem po celý kal. měsíc
>>>>>>>nesmí být ZMR
>>>>>>>pokud jeho zaměstnání nemá trvat déle než 3 kal. měs.
>>>>>>>také nenáleží od kal. měs. v němž byla zam-ci nebo
>>>>>>>zam-teli doručena výpověď z PP nebo DoPČ nebo byla
>>>>>>>uzavřena dohoda o rozv. PP nebo o zruš. DoPČ
>>>>>>>zam-tel nebo zam-ec byl vyrozuměn o zruš. PP ve zk.
>>>>>>>době
>>>>>>>takže oříšek pro programátory - alespoň já do mzd.
>>>>>>>programu nenavádím, že je zam-ec ve výpovědní lhůtě
>>>>>>>apod.
>>>>>>můžete prosím někdo navést, kde si přesně přečíst,
>>>>>>jak
>>>>>>to s těma slevama bude? Představa, že by se to mělo
>>>>>>počítat pro každého zamce zvlášť mě děsí. Jak to
>>>>>>budete
>>>>>>dělat ostatní?
>>>>>Dobře popsané jsou slevy v Mzdové účetcní 6/2009
>>>>a od jakého vydavatele? My bereme od Poradce a tam to
>>>>není
>>>od Anagu, napište email něco Vám pošlu
>>
>>mohu poprosit také o zaslání? a.kubickov@seznam.cz,
>>děkuji moc.
>poslala jsem :-)
Re:pro AM_dotaz Slevy na soc.poj
19.6.2009 v Olomouci na školení ke slevám na SP. Pro nárok na mimořádnou slevu je navíc podmínka, že zaměstnání trvá k 31. 8. 2009 (pokud zákon bude platit od 1.8.2009). To, co uvádí Ženíšková v příkladu 4 (navazují-li BEZPROSTŘENĚ na sebe dva pracovní vztahy stejného druhu, považují se takové vztahy za jeden vztah), platí stále pro nemocenské pojištění (rozhodné období a není třeba odhláška a přihláška), ale neplatí pro mimořádnou slevu! Totéž uvádí na školení ing. Klímová.
Děkuji, AM, jste moc šikovná, že jste nás na to upozornila. Ohledně podmínek slev jsem to již nastudovala, vím, že zaměstnání musí trvat do doby účinnosti zákona, ale u navázání PP jsem to nevěděla a řídila bych se výkladem Ženíškové, která je vedoucí NP na MPSV a je to pro mne "styčná" osoba - ostatně to ani nemůžeme vědět, mzdová účetní zákony nevykládá ani bych se o to nepokoušela, protože vím, jak je to ošemetné - viz příklad č. 4 :) Klímovou znám, mám ji ráda,ale zjistila jsem, že se párkrát mýlila, přece jen není vysloveně odborník na NP, ale vykládá vše. Můžete mi prosím říci, kdo vás školil v Olomouci ? děkuji
Můžete mi prosím říci, kdo
>vás školil v Olomouci ? děkuji
V Olomouci školila p. Přikrylová z kontr.odd. OSSZ Olomouc. Docela ráda "na ni" chodím (možná raději než na Ženíškovou), protože je blíž praxi. Přednášenou problematiku má promyšlenou a dokáže upozornit na "špečky", které nejsou na první pohled vidět. A protože stejné téma školila 2 dny před tím u ANAGu, který vydává čas.MÚ, tak věřím, že její informace o opravě platí.
Na školení se p. Přikrylová věnovala i vyplňování nového Přehledu (od 1.8.2009 bude nový tiskopis a od 1.1.2010 zase nový). Jen pro zajímavost údaj "Počet zaměstnanců". Na Přehledu je 2x. V části A se uvádí počet všech, které máme přihlášené-i jen důch. pojištěni, mimo ZMR.V části B,ř.4 se uvádí jen zam-ci, na které vzniká sleva.Pozor při souběhu u 1 zam-tele. Např.: zam-tel má 1 zam-ce, který má PP a současně DoPČ, která není ZMR. V části A bude na Přehledu počet zam-ců: 2 (je 2x hlášen na OSSZ),ale v části B: 1 (při souběhu se sleva počítá z úhrnu VZ za obě soub.zaměstnání-viz nový § 21a/odst.3).
Počet zam-ců v části A a B bude sledovat MPSV a pak rozhodovat, jestli slevy budou pokračovat i v r. 2011. Určitě jste si všimla, že v původním návrhu (ST 763) bylo datum do 31.12.2011, ale do senátu šel s pozměňovacími návrhy (ST 763/2) s datem do 31.12.2010 (v senátu na www.senat.cz tisk č. 93-schválen 17.6.2009).
Když se počet v části A snižuje - slevy nepomáhají udržet zaměstnanost "chudých", když se zvyšuje počet v části B - ubírají se platy.
Děkuji, to mám vše "nastudované", jen jsem nikde nevyčetla, že od 2010 budou nové tiskopisy. Pí Přikrylová určitě občas publikovala i v MÚ, příjmení mi je povědomé, v srpnu jdu na Zeníškovou, bohužel je OC pro mě trošku z ruky :( Přemýšlím, zda mám Ženíšk. napsat, ale už se mi posledně stalo, že neodepsala, zkusím tedy někoho jiného na MPSV přes nemocenské nebo možná Žen. a dám vědět, pokud by odpověděla dřív, než by vyšlo v MÚ. AM, smekám před vámi, že dáváte skutečně kvalitní informace. Já jsem si z toho vybrala ten příklad č. 4 a nové tiskopisy 2010, dalším určitě hodně pomůže vaše obsáhlé info, díky, je radost spolupracovat s člověkem, který si nenechává info jen pro sebe a dokáže to srozumitelně předat dalším. Vy jste mzdovka a máte víc firem nebo jste 1 fa?
Od roku 2010 se asi bude muset nacpat do Přehledu údaj o odpočtu 1/2 náhrady při DPN zdravotně postižených zam-ců. Kromě toho změna sazeb SP. Pak možná přestanou od r. 2011 slevy - změna Přehledu ...
Jsem mzdovka-zam-nec. Zaměstnavatel mi asi před 5 lety zrušil předplatné na odborné časopisy,takže informace lovím, kde se dá (i zde na fóru) a vybírám školení s kvalitními lektory (Kytler, Šubrt, Bukovjan, Chládková, Příhodová, Přikrylová, Dorčáková, atd.).
Na ty slevy za zdrav.postižené jsem už téměř zapomněla, ale bůhví co ještě bude a co nás čeká. My předplatné máme a považuji to za samozřejmost, je mi líto, že jsou i tací zaměstnavatelé jako je ten váš ..., pravdou je to, že si i já sama platím jedno předplatné, abych měla stále něco doma já sama. Z pracovního práva mohu doporučit JUDr. Kahleho, ten nemá chybu,to je má jednička :) líbí se mi víc než Šubrt, ale to může být věc názoru. Šubrt je místy kontroverzní a vykládá i věc občas jinak než vykládá MPSV. To je od něho sice pěkné, že má svůj názor, za kterým si stoji, ale mzdovky mate, viz sdělení MPSV ohledně náhrady mzdy při absenci - toto Šubrt napadá. Přeji vám hodně štěstí. JUDr. Bukovjan odpovídá na foru www.mzdovapraxe.cz - nové forum pro mzdovky, už jste ho objevila ? Psala jsem jim, že by to chtělo větší reklamu, tak ji dělám sama :)) pěkný den, AM
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 6. 2009 21:33
Prosím Vás, aby mi neušel termín, do kdy se mohou uplatňovat slevy na sociálním pojištění zaměstnavatelem, není ještě nic stanoveno, že ne. Děkuji Jiří