Re: překážky v práci na straně zaměstnav
Rozsoudit vás může jedině soud, ale než byste se na něj obrátil - zaměstnanec má právo na to, aby mu zaměstnavatel přiděloval práci v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby, uvedené pak neplatí ve vztahu ke kratší PD (musí být se zaměstnancem sjednána, nelze ji nařídit) nebo ke kontu PD. Pokud zaměstnavatel tuto povinnost neplní, je dána překážka v práci na jeho straně s nárokem zaměstnance na náhradu mzdy ve výši prům. výdělku.Jakoby poddůvodem této překážky v práci je tzv.částečná nezaměstnanost, o jejichž důvodech nemůže zaměstnavatel, i kterého působí odb. organizace, rozhodnout sám - k návrhu zaměstnavatele o ní rozhoduje úřad práce, pokud tak rozhodne, zaměstnanci náleží 60 % prům. výdělku, a to na dobu nejvýše 1 roku.
Takže, jestli tomu správně rozumím, musí zaměstnavatel podat návrh na Úřad práce a ten teprve rozhodne o tom, že zaměstnanci při "částečné nezaměstnanosti" májí nárok na 60% průměrného výdělku.
Rozhodnutí je písemné a na požádání mi ho zaměstnavatel předloží?
Ano, rozumíte tomu správně, jenom není zákonem VÝSLOVNĚ stanoveno, že by zaměstnavatel byl povinen informovat zaměstnance o tom, že ÚP rozhodl o částečné nezaměstnanosti. Zaměstnanec by se mohl domáhat právního podkladu pro výplatu pouze 60 % prům. výdělku v rámci povinnosti zaměstnavatele přidělovat mu práci v rozsahu stanovené týdenní prac. doby.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 6. 2009 23:18
Zaměstnavatel mi ústně oznámil, že pro mne némá práci a že mám zůstat doma až do odvolání. Jaká mi náleží mzda? Dle §208 zákoníku práce mi náleží průměrná mzda. U zaměstnavatele není odborová organizace takže podle §209 odst. 3) mi náleží pouze 60% průměrné mzdy. Samozřejmně zaměstnavatel preferuje §209, já jako zaměstnanec spíše §208. Tak nás prosím rozsuďte. Děkuji.