Nevyzvednutá mzda

• (neregistrovaný)

19. 6. 2009 14:44

Pracovník si nevyzvedl mzdu, někde jsem se dočetla, že po třech letech je to promlčené a částka se zaúčtuje do zisku, Je to pravda? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 6. 2009 16:24

ludmila (neregistrovaný)

Re: Nevyzvednutá mzda
      utekla někam do zahraničí, nikdo o ní nic neví, rodina s tím nechce nic mít

• 20. 6. 2009 13:27

J (neregistrovaný)

Re: Nevyzvednutá mzda
      Sama jsem se s tím ještě nesetkala a tak jsem hledala, až jsem našla toto:
      Pro promlčení této pohledávky je rozhodný okamžik jejího vzniku. Promlčení a zánik práva v souvislosti s pracovně právními vztahy upravuje § 329 a násl. 262/2006 Sb., zákoníku práce, v platném znění, s tím, že zákoník práce se odvolává na ustanovení občanského zákoníku. Promlčení v občansko právních věcech řeší § 100 a násl. zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen Obč. Z). Obecně platí, pokud Obč. Z nestanoví jinak, že promlčecí doba činí tři roky a počíná běžet ode dne, kdy právo zaměstnance na výplatu mohlo být vykonáno poprvé (ve vašem případě ode dne, kdy provádíte výplatu mezd ).
      Jestli jste učinili opakovaně pokus splnit své závazky vůči zaměstnanci a ten jako věřitel pohledávku v promlčecí lhůtě vůči Vám neuplatnil lze se domnívat, že nárok na odměnu je promlčen. Vaší organizaci vznikl majetkový prospěch, který by měl být předmětem daně z příjmů. Promlčenou pohledávku se doporučuje zaúčtovat zápisem na vrub účtu 333 - Ostatní závazky vůči zaměstnancům a ve prospěch účtu 649 - Jiné ostatní výnosy. Zaniklý závazek je možné vzhledem k ustanovení § 107 Obč. Z evidovat ještě dva roky od okamžiku ukončení promlčecí lhůty na podrozvahových účtech v účtové skupině 97 až 99.
      Snad se k tomu vyjádří ještě nějaký právník.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).