Re: Přerušení podnikání
Obecně při přerušení živnosti platí, že pokud nějaké zboží zbude, musí se dodanit na konci roku - daň z příjmů (to Vás asi trápit nebude, pokud jste ve ztrátě), ale i DPH (z hodnoty zboží, ze které jste nárokoval odpočet a zůstalo Vám).
Když měníte obor podnikání, nejsem si jistá. Ale pokud zásoby neuplatníte v novém oboru, asi by to mělo být stejné.
Obecně platí i závěr odst. 8 = §23 ZDP
Stejným způsobem postupují poplatníci uvedení v § 2,
pokud v průběhu zdaňovacího období přeruší podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činnost (§ 7) nebo pronájem (§ 9), a podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činnost (§ 7) nebo pronájem (§ 9)
n e z a h á j í do termínu pro podání daňového přiznání za příslušné zdaňovací období, ve kterém byly podnikatelská nebo jiná samostatně výdělečná činnost (§ 7) nebo pronájem (§ 9) přerušeny.
Souhlas se stanoviskem pana Vladimíra 2, pokud obnovíte činnost (nemusí to být stejný druh podnikání) do doby podání daňového přiznání za rok 2009, tak nemáte povinnost dodaňovat neprodané zásoby. Navíc nevidím jediný důvod, proč na konci roku odvádět DPH z neprodaných zásob - plátcem DPH zůstáváte i nadále. Pokud byste rušilk registraci k DPH a v době ukončení plátcovství Vám zůstaly nějaké zásoby, pak odvedete daň v rámci změny režimu podle § 74/6 ZDPH.
>Dobrý den, prosím Vás rušil jsem obchod a udělal jsem
>>>>výprodej za 50 % (tudíž mám ztrátu z prodeje), nějaké
>>>>zboží mi zůstalo, od 1. 7. 2009 přerušuji podnikání
>>>>do
>>>>31.10.2009, ale již obchod neotevřu, co se zbožím,
>>>>budu se snažit to rozprodat tím, že budu jezdit po
>>>>prodejnách a nabízet jim zboží zase s 50 % slevou,
>>>>abych se
>>>>toho zboží zbavil. Nemáte zkušenost někdo jak se na
>>>>to
>>>>FÚ dívá a co se zbožím, které zbude a budu podnikat v
>>>>jiném oboru, ale ŽL na nákup a prodej zruším. Děkuji
Děkuji za odpovědi.
>Souhlas se stanoviskem pana Vladimíra 2, pokud
>obnovíte činnost (nemusí to být stejný druh podnikání) do
>doby podání daňového přiznání za rok 2009, tak nemáte
>povinnost dodaňovat neprodané zásoby. Navíc nevidím
>jediný důvod, proč na konci roku odvádět DPH z neprodaných
>zásob - plátcem DPH zůstáváte i nadále. Pokud byste
>rušilk registraci k DPH a v době ukončení plátcovství
>Vám zůstaly nějaké zásoby, pak odvedete daň v rámci
>změny režimu podle § 74/6 ZDPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 6. 2009 10:41
Dobrý den, prosím Vás rušil jsem obchod a udělal jsem výprodej za 50 % (tudíž mám ztrátu z prodeje), nějaké zboží mi zůstalo, od 1. 7. 2009 přerušuji podnikání do 31.10.2009, ale již obchod neotevřu, co se zbožím, budu se snažit to rozprodat tím, že budu jezdit po prodejnách a nabízet jim zboží zase s 50 % slevou, abych se toho zboží zbavil. Nemáte zkušenost někdo jak se na to FÚ dívá a co se zbožím, které zbude a budu podnikat v jiném oboru, ale ŽL na nákup a prodej zruším. Děkuji