Re: Náhrada mzdy od 1.7.2009
Od 1.8. budou slevy na pojistném, budou se týkat toho, kdo si vydělá do 27100/měs. Udělá se rozdíl mezi 27100 a vyměřovacím základem zaměstnance a vynásobí se 3,3,%. Za 1-7/09 budete moci zpětně stejným způsobem uplatnit tzv. mimořádnou slevu podle stejných pravidel. Ta se bude týkat jen těch, kteří budou v prac. poměru k 31.8.09. Jinak je bližší vysvětlení ve mzdové účetní č. 6.
pozvánka od koho, kdy a kdo by měl školit ? o změnách v náhradě mzdy od července 09 jsem nic nezaregistrovala, ale ráda se školitele optám, když mi dáte info ... Nemluví spíše o slevách na pojistném na SZ ? ale to by mělo být od srpna 09 - níže v BC diskuzi si projděte slevy, už se o tom diskutovalo a pokud vaše pozvánka zní skutečně na změny v NM, ráda se zeptám, jen když budu vědět koho, zdravím
Re: Náhr. mzdy od1.7.2009/Novela Zák.pr!
Prý má být změna Zák. práce a má to být změna asi od 1. 7. 2009nebo od 1.8.2009.Záleží, kdy se to dostane do Sbírky zák. Prý to ale vypadá spíš od 1.7.2009. Změna by se měla týkat placení náhrady mzdy 1. 3 PD u zaměstnanců, kteří nepracují pravidelně do 8 hod./směnu
Prosím, kdo jste byl na školení, tak mi to buď potvrďte nebo vyvraťte, nevím, zda jsem to pochopila správně.
Př.:
zam-ec pracuje na 12 hod. směny
má plánované směny z 1.8.nástup 18,00 hod. do 2.8. do 6,00 hod.
další směna je z 2.8. od 18 hod. do 3.8. do 6 hod., potom má volno,dále má směnu 6.8., kdy má směnu od 6.00 hod. do 18 hod.
Je to vrátný, kterého nemá kdo vystřídat, tudíž se mu platí celých 12 hod./směnu (u ostatních zam-ců se počítá v "čistém", tedy bez přestávky)
náhrada mzdy za 1.3prac. směny (dosud) nebyly placené, podle novely nebude placených jen 24 hod.!!!, takže v tomto případě bude placeno 6.8. 12 hod., i když je to 3. den, protože je to nad 24 hod., které jsou jako náhrada mzdy neplacené
další příklad:
zaměstnanec má plánované směny(přínesl neschopenku od 3.8.): 3.8. 10 hod., 4.8. 11 hod., (5.-7.8. volno)8.8. 12 hod.
v tomto příp. nebude placeno: 3.8., 4.8., a 8. 8. nebudou placené 3 hod., protože to dovrší 24 hod., 8.8. bude placená náhr. mzdy za 9 hod.
další změna od 1.7. nebo od 1.8.09 je ta, že za karanténu se bude platit místo 25% ihned 60% od 1.PD
a jako "bonus" prý je snaha o to, aby zam-telé platili náhradu mzdy za nemoc ve výši 60% od 1.PD nemoci
změna v zák. o soc. poj. je další "bonbónek" na léto nejen pro mzdové účetní, ale hlavně pro programátory
kdo nestihne mimořádnou slevu do 20.9., tak bude mít smůlu (ale těch záludností, co tam je...)
ale ano, vždyť to vím, mám ho i vytištěný ... ještě že jste mě nakopla,jen jsem se soustředila teď na novelu zákona o pojistném na SZ ..., slevy na SZ jsou dobře popsány ve Mzdové účetní 6/2009, jen příklad 4 ze sekce mimořádné slevy bude v následující MÚ opravován-info na BC tu už také běželo. Nemám u sebe kalendář, ale není tam lhůta náhodou až do 21.9.pro platbu pojistného, tzn. i uplatnění mimoř.slevy? Nebude to až tak hrozné, ale jen pokud to programátoři svedou :) Nedovedu si dost dobře představit, že bychom to počítali.Horší bude spíše to,že nepřísluší sleva za měsíc za z-ce,který je ve výpovědi,v měsíci kdy byla doručena výpověď,protože já dostanu leckdy doklady i zpětně...,takže nevědomky uplatním slevu,po splatnosti pojistného mi dodají např.výpověď a jsem nahraná-neoprávněně uplatněná sleva a běží vesele penále ...Slevy na pojistném na SZ již byly schváleny senátem,nyní se čeká na podpis prezidenta a předpokládá se účinnost od 1.8.09.Mimořádnou slevu (od I-VII/09) si bude moci z-el uplatnit jen u těch z-ců,jimž trvá PP do 31.8.09 a jsou tam ještě další omezení.K náhradě mzdy-ST 743, taktéž se čeká už jen na podpis prezidenta-v tomto STjsou mimořádné odpisy, změna zákona o zaměstnanosti-prodlouž.a zvýš.podpory(toto nabývá účinnosti od 1.11.09 a je omezené),ona náhrada mzdy (od 1.7.09),zvýš.přídavek na dítě, šrotovné, zvýšení daňového zvýhodnění na dítě ze 10.680 na 11.604. K placení náhrady mzdy od 1.7. -řekla bych,jak píše xy,že to tak je, na semináři jsem nebyla, ale chápu to stejně, nyní se chystám na Ženíškovou koncem měsíce.
PS Příklady ze MÚ ohledně uplatnění slev na pojistném mám naskenované,pokud by někdo chtěl poslat. K přehledůpm na OSSZ - připravují se nové tiskopisy,kde uplatníme slevu + mimoř.slevu a počet z-ců, ale ještě jsem je neviděla- vzor rozdávají na semináři.
>ale ano, vždyť to vím, mám ho i vytištěný ... ještě že
>jste mě nakopla,jen jsem se soustředila teď na novelu
>zákona o pojistném na SZ ..., slevy na SZ jsou dobře
>popsány ve Mzdové účetní 6/2009, jen příklad 4 ze sekce
>mimořádné slevy bude v následující MÚ opravován-info
>na BC tu už také běželo. Nemám u sebe kalendář, ale
>není tam lhůta náhodou až do 21.9.pro platbu pojistného,
>tzn. i uplatnění mimoř.slevy? Nebude to až tak hrozné,
>ale jen pokud to programátoři svedou :) Nedovedu si
>dost dobře představit, že bychom to počítali.Horší bude
>spíše to,že nepřísluší sleva za měsíc za z-ce,který je
>ve výpovědi,v měsíci kdy byla doručena výpověď,protože
>já dostanu leckdy doklady i zpětně...,takže nevědomky
>uplatním slevu,po splatnosti pojistného mi dodají
>např.výpověď a jsem nahraná-neoprávněně uplatněná sleva a
>běží vesele penále ...Slevy na pojistném na SZ již
>byly schváleny senátem,nyní se čeká na podpis prezidenta
>a předpokládá se účinnost od 1.8.09.Mimořádnou slevu
>(od I-VII/09) si bude moci z-el uplatnit jen u těch
>z-ců,jimž trvá PP do 31.8.09 a jsou tam ještě další
>omezení.K náhradě mzdy-ST 743, taktéž se čeká už jen na
>podpis prezidenta-v tomto STjsou mimořádné odpisy, změna
>zákona o zaměstnanosti-prodlouž.a zvýš.podpory(toto
>nabývá účinnosti od 1.11.09 a je omezené),ona náhrada
>mzdy (od 1.7.09),zvýš.přídavek na dítě, šrotovné,
>zvýšení daňového zvýhodnění na dítě ze 10.680 na 11.604. K
>placení náhrady mzdy od 1.7. -řekla bych,jak píše xy,že
>to tak je, na semináři jsem nebyla, ale chápu to
>stejně, nyní se chystám na Ženíškovou koncem měsíce.
>PS Příklady ze MÚ ohledně uplatnění slev na pojistném
>mám naskenované,pokud by někdo chtěl poslat. K
>přehledůpm na OSSZ - připravují se nové tiskopisy,kde
>uplatníme slevu + mimoř.slevu a počet z-ců, ale ještě jsem je
>neviděla- vzor rozdávají na semináři.
Re: Příkl.Ženíšková_posílejte si vzájemn
paní beto, v e-mailu s informacemi se omlouváte za zmatky, ale v této diskuzi z 23.3. v 23:13 jste skutečně psala : " K náhradě mzdy-ST 743, taktéž se čeká už jen na podpis prezidenta- v tomto ST jsou mimořádné odpisy, změna zákona o zaměstnanosti-prodlouž. a zvýš.podpory(toto nabývá účinnosti od 1.11.09 a je omezené), ona náhrada mzdy(od 1.7.09), zvýš.přídavek na dítě, šrotovné, zvýšení daňového zvýhodnění na dítě ze 10.680 na 11.604."
tzv. zákon o podpoře hospod.růstu a soc. stability mám tisklý, ale to daň. zvýhod. tam nemůžu stále najít, hlavně přímo tu částku 11.604 a od kdy tedy platí. prosím pomozte mi se v tom z orient. díky ruza
Tak ať hledám, jak hledám - nikde v senát.t č.92 tzn. sněm.t. 768/0 strana 4
,,§ 30a
Mimořádné odpisy
1) Hmotný majetek.....
2) Hmotný majetek...
3) Odpisy podle...
4) Mimořádné odpisy...
5) Technické zhodnocení... končící podle § 26 až 30 a § 31 až 33.".
následuje:
17. V § 35 odstavec 2 zní:
"(2) Pro výpočet slev podle......
KDE MÁTE V MIMOŘ.ODPISECH BOD 6 A ČÁSTKU 11 604?????????? upozorňuji, že jsem tento dokument tiskla dnes ráno z web.senátu jako senátní tisk č.92 - orig. dokumentu !! a zde nic takového není!!!! vyveďte mne z omylu a nasměrujte přesně !!! prosím
já už nevím, co jsem kde psala, jen pevně věřím, že vás moc nematu ... daňové zvýhodnění platí od 1.1.2010, najdete v senátním tisku č. 91, skutečně hned za mimořádnými odpisy jako odstavec (6) , je to jen jedna krátká věta - V § 35 c odst. 1 se slova " 10680 Kč" nahrazují slovy "11 604" Kč a pod tím v přechodných ustanoveních, jak píše kolegyně v bodě či odstavci č. 2 máte, že ustanovení § 35c odst. 1 podle tohoto zákona se použije poprvé pro zdaňovací období roku 2010
>>>>>>>Měla bych zájem o naskenované příklay ze MÚ ohledně
>>>>>>>slev na pojistném. Prosím o zaslání na mail -
>>>>>>>jitoma@seznam.cz.
>>>>>>>Děkuji
>>>>>>-----
>>>>>>Pokud by to bylo možné, prosím taky o zaslání na
>>>>>>koubkova@geonova.cz.
>>>>>>Děkuji
>>>>>OK
>>>>
>>>>Paní Beto,pokud nejdu s křížkem po funuse,prosím také
>>>>o zaslání.Moc děkuji.-ellza@email.cz
>>>OK
>>
>>Prosím také o zaslání - kjaneckova@seznam.cz. Díky
>>moc
> Prosím Vás též o zaslání - zdmzdy@seznam.cz. Předem
>děkuji.ruza
Mohla bych také poprosit o zaslání příkladů - lea.kopeckova@seznam.cz
Děkuji mnohokrát.
>>>>>>Dobrý den, přišla mi pozvánka na školení na změny v
>>>>>>poskytování náhrady mzdy v nemoci od 1.7.2009. Už
>>>>>>jste
>>>>>>někdo něco slyšel co budou opět měnit??? Děkuji
>>>>>------
>>>>>Proboha to snad ne! A není to, že se uvažovalo o
>>>>>menším odvodu na sociálku zpětně od 1.1.? Nevím
>>>>>jestli
>>>>>už
>>>>>to prošlo a je to odsouhlasené.
>>>>
>>>>Od 1.8. budou slevy na pojistném, budou se týkat
>>>>toho,
>>>>kdo si vydělá do 27100/měs. Udělá se rozdíl mezi
>>>>27100
>>>>a vyměřovacím základem zaměstnance a vynásobí se
>>>>3,3,%. Za 1-7/09 budete moci zpětně stejným způsobem
>>>>uplatnit tzv. mimořádnou slevu podle stejných
>>>>pravidel. Ta
>>>>se bude týkat jen těch, kteří budou v prac. poměru k
>>>>31.8.09. Jinak je bližší vysvětlení ve mzdové účetní
>>>>č.
>>>>6.
>>>pozvánka od koho, kdy a kdo by měl školit ? o změnách
>>>v náhradě mzdy od července 09 jsem nic
>>>nezaregistrovala, ale ráda se školitele optám, když
>>>mi
>>>dáte info ...
>>>Nemluví spíše o slevách na pojistném na SZ ? ale to
>>>by
>>>mělo být od srpna 09 - níže v BC diskuzi si projděte
>>>slevy, už se o tom diskutovalo a pokud vaše pozvánka
>>>zní skutečně na změny v NM, ráda se zeptám, jen když
>>>budu vědět koho, zdravím
>>
>>Ráda vám ji emailem přepošlu. Písněte email.
>
>betka21 na volny.cz díky
jj, už jsme se domluvili na jiném místě - skutečně se jedná o změnu v placení náhrady za dobu prvních 3 prac. dnů-směn v době nemoci, týká se směnových, resp. těch, kteří pracují v nepr. směnách, tzn. my, kteří pracujeme 8/denně, nemáme v době trvání PN placené 1. 3 dny,tj 24 hodin, stejně na tom byli i směnoví, kterým ale 1. 3 dny trvaly např. 3*12 hod. = 36 hodin, takže byli znevýhodněni, tedy i těmto nebude nadále placeno - velmi stručně shrnuto - také "jen" prvních 24 hodin, pak ještě v ST změna v placení karantény, ale tu jsem za celou svou praxi nezažila, ani kolegové na seminářích ji nepřiznávají ... :) + přechodné ustanovení, pokud náhrada přechází z června do července.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
23. 6. 2009 12:20
Dobrý den, přišla mi pozvánka na školení na změny v poskytování náhrady mzdy v nemoci od 1.7.2009. Už jste někdo něco slyšel co budou opět měnit??? Děkuji