Kontrola FÚ-zvl.režim a přiznání k DPH

• (neregistrovaný)

23. 6. 2009 17:07

mám kontrolu na FÚ a potřebovala bych vysvětlit postup při vykazování zvláštního režimu u prodeje ojetých aut. Pokud podnikatel (DE) nakoupí a prodá ojetý vůz ve zvl.režimu tj. zdaní DPH pouze rozdíl z cen. Dle sdělení FÚ by měl zároveň uvést na ř.510 hodnotu, která nebyla předmětem daně tj. pořizovací cenu auta. V té souvislosti uváděli také případnou povinnost krátit daň na vstupu koeficientem, který by měl pravděpodobně vzniknout v důsledku takto vykazovaných osvobozených plnění. Nerozumím tomu proto, že na ř. 510 jsou vykazována plnění osvobozená s nárokem na odpočet daně a ve vzorci pro výpočet koeficientu se tento řádek uvádí jak v čitateli tak i ve jmenovateli, takže by byl koeficient 1. Nebo se takový prodej uvádí do ř.530? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 6. 2009 21:44

Radka (neregistrovaný)

Re: kontrola FÚ-zvl.režim a přiznání k D
      Já vedu účetnictví autobazaru a nikdy jsem neslyšela, že by použití zvláštního režimu bylo osvobozeným plněním, tudíž o nějakém krácení DPH nemůže být řeč. Nejde o nějakou mýlku? Na základě jakého § (52-62) je toto plnění osvobozeným? Tato plnění jsem vždy uváděla do řádku 510, nikoliv 530. Radka

• 24. 6. 2009 7:25

akras (neregistrovaný)

Souhlasím s Radkou.Také uvádím v 510 a nevedu jako osvobozené plnění s nutností krátícího koeficientu.

• 24. 6. 2009 13:23

j. (neregistrovaný)

Tak to jste mě trochu uklidnily. Moje chyba byla,že jsem pořizovací cenu do ř.510 nepsala, ale to daňovou povinnost nijak neovlivnilo. Ovšem FÚ tvrdí,že se to musí opravit a potom na základě toho vypočíst koeficient ke krácení v dalším roce. Prý to má špatně 90% obchodníků s oj.vozy. Všechno jsem si ověřovala v zákoně apod.,ale koeficient mi z toho nikde nevyšel, proto jsem také psala tento dotaz, protože jsem měla obavu, že buď si něco špatně vysvětluji nebo je nějaký § o kterém nevím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).