Re: DPH kdy opravné a kdy dodatečné??
Opravné se dělá pokud to stihnete do termínu, tj. do 25. daného měsíce. Např. pokud odevzdáte DPH za 5/09 20.6. a zjistíte chybu do 25.6., uděláte opravné. Pokud chybu zjistíte po 25.6. musíte dělat dodatečné.
U vás se tedy jedná o dodatečné, opravné by bylo možné podat do 25.5.09
Dodatečné můžete podat až po nabytí právní moci řádného přiznání, tj. po 30 dnech od termínu pro podání běžného přiznání. Naopak do 30 dnů od termínu pro podání běžného přiznání se můžete odvolat proti vlastnímu přiznání. Další možnost je vzdát se odvolání a rovnou podat dodat. přiznání.
ještě k odvolání. Pokud podávám dodatečné v odvolací lhůtě, tj. do oněch 30-ti dnů, většinou raději čekám. Proč?? Protože s odvoláním mívají práci vedoucí a ti nějak častěji zvou na prozkoumání daně:-)) takže časová úspora pro mne, když tam nemusím, stejně jsem na úřadech pořád. Platbu samozřejmě posíláme ihned po zjištění. Tzn. dodatečné nepodávám do 25-tého následujícího měsíce, ale až po :-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 6. 2009 9:03
Musím odvést za 04/2009 DPH, zjistila jsem až teď že jsem neměla vše vyfakturováno a teď nevím zda mám zaznačit, že se jedná o opravné či dodatečné? Děkuji za pomoc