Re: zaměstnanci doma "na procentech"
Já vím, že zákoník musím znát. A paragraf §209 jsem četla, než jsem dotaz napsala. Chtěla jsem odpověď svými slovy, ne slovy zákona. Tak se omlouvám, že jsem tady vůbec něco psala!
Aha, tak svými slovy:
Pokud bude mít posvěcené od ÚP, bude vyplácet minimálně 60 %.
Pokud ne, bude vyplácet 100 %, protože sám od sebe nemůže začít vyplácet nižší náhradu než je hodinový průměr.
60 % se počítá tak, že se průměr pro náhrady, platný v tom měsíci, vynásobí 0,6.
Nemusíte se hned urážet. Z formulace dotazu jsem nepochopila, že už jste ten § 209 četla.
Teď jste mi promluvila z duše.Co já už se nahledala a nenašla.A co času jsem hledáním promrhala.A přesně jako vy, stoprocentně jsem věděla, že to tady je ,dokonce jsem to před sebou v hlavě viděla, a ne a ne zadat to správné slovo nebo slova aby se mi něco našlo.Udělala jste mi ohromnou radost, já už si mylsela, že se to stává jenom mě, když se to tu hemží odkazy na hostorii a že jsem tedy jaksi neschopný blb.Díky.
Nemyslela jsem to ani jako omluvu. Jen jsem chtěla upozornit na to, že pokud si někdo (údajně) přečte větu:
"Jestliže úřad práce o existenci důvodů částečné nezaměstnanosti rozhodne, přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku po dobu, kterou úřad práce v rozhodnutí určí, nejdéle však po dobu 1 roku.",
tak snad nemůže položit otázku "jak dlouho?", "kolik procent?", "sám od sebe?".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
24. 6. 2009 12:32
Dobrý den, zaměstnavatel má v této době málo práce. Jak probíhá, když chce nechat některé pracovníky doma "na procentech"?
Jak dlouho je tak může nechat a kolik minimálně procent jim může zaplatit?
A jak se to počítá?
Máme zaměstnance s minimální hodinovou mzdou, 30 ti hodinová týdenní prac.doba.