Re: Zápočtový list - výpočet prům.výdělk
Jakou dosadíte prac.dobu vám teď neporadím, ale doporučím vám, abyste(až to vypočítáte) použila formulář ÚP s dobou důchodového pojištění. Protože ÚP zápočťák dnes už nestačí, potřebují mít vyplněný tento svůj formulář. Já ho vyplňuji odcházejícím zaměstnancům, když mi řeknou, že jdou na pracák, už rovnou při odchodu, aby se mi sem pak pro něj nemuseli vracet.
Ověřila jsem si - musí se dosadit pracovní doba, která platila v rozhodném období a to je 1-3/2009 takže 40 hod.Viz Démonie 7/2009
PRŮMĚRNÝ VÝDĚLEK
průměrný výdělek zkrácení pracovní doby neovlivní, protože se vychází z průměrného hodinového výdělku a ten se počítá z hrubé mzdy v rozhodném období a z odpracované doby v rozhodném období, tzn., že hodinový výdělek bude stejný jako před zkrácením úvazku
Pokud by ale bylo třeba použít průměrný hrubý měsíční výdělek - ten už by byl krácen, protože by se vypočtl z průměrného hodinového výdělku vynásobením týdenní pracovní dobou zaměstnance (32 hod.) a průměrným počtem týdnů v průměrném roce (4,348). Stejně tak se zkrácení pracovního úvazku negativně promítne do výpočtu průměrného měsíčního čistého výdělku, který vychází z průměrného hrubého měsíčního výdělku.
Démonii 7/2009 nemám ještě k dispozici,ale minulý jsem přesně řešila tento případ,po dotazu V Démonii mi byla dána jasná odpověď a to ta,že se násobí pracovní dobou,která platí při ukončení pr.poměru,přesto,že se pr.hod.výdělek zjišťuje k 1.Q.a je to pro zaměstance,který jde na Úp nevýhodné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 6. 2009 9:07
Prosím o radu, jak správně vypočítat průměrný hrubý výdělek pro potřeby zápočtového listu.V období 1-3/2009 měli zam. 40-ti hod. týdenní pracovní úvazek.V období 4-6/2009 byl z důvodu krize snížen pracovní úvazek na 30 hod.V červnu 2009 je se zaměstnanci ukončen pracovní poměr a je potřeba vystavit zápočtové listy.
Hrubý výdělek vypočítáme: prům.hod.výdělek*týdenní pracovní doba*koeficient 4.348
Jakou v tomto případě dosadím týdenní pracovní dobu? 40-ti hodinovou nebo 30-ti hodinovou?