Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2009 14:31
Dobrý den,
řeším svůj první případ. Zaměsnankyně od ledna na nemocenské a teď ji bude nastupovat na mateřskou dovolenou. Problematiku jsem si prostudovala jen prosím o kontrolu.
1. nemocenskou ji ukončili - práce schopná od 15.7.09, takže tímto dnem nastupuje na mateřskou?
2. Donesla žádost o PPM, k té přiložím Přílohu a pošlu na OSSZ, pak mi zaměstnankyně donese rodný list dítěte a pak nosí nějaké formuláře? Myslím že ne.
3. Když je nástup na mateřskou 15.7.09 - 28 týdnů - tak mi to vyšlo do 31.1.2010, je to správně?
4. Pak bude čerpat řádnou dovolenou za rok 2009 (20 dnů, které pokrátím o nemocenskou) + 2010 na kterou ji vznikne nárok z důvodu čerpání řádné dovolené a mateřské dovolené. K tomu musí napsat žádost. Ale současně hned po mateřské dovolené si požádá o rodičovský příspěvek, takže bude mít 2 příjmy za dovolenou a rodičovský příspěvek.
5. Pak po vyčerpání řádné dovolené nastupuje na rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte. Taky napíše žádost.
Délka pobírání rodičovského příspěvku nemá vliv na délku rodičovské dovolené. Např. když si zvolí rodičovský přísvěvek rychlejší do 2 let věku dítěte, tak rodičovskou dovolenou bude mít stále do 3 let věku dítěte?
6. Na zdravotní pojšťovnu nahlásím od 15.7.2009 kód M a pak hlásím až ukončení rodičovské dovolené tedy ve 3 letech dítěte - kód U?
7. Přivýdělek? U mateřské dovolené si může přivydělat bez omezení, i u svého zaměstnavatele ale v jiném PP? A u rodičovské dovolené?
Děkuji za rady a kontrolu a jestli jsem na něco zapomněla děkuji za upozornění.