Mateřská a rodičovská

• (neregistrovaný)

29. 6. 2009 14:31

Dobrý den,

řeším svůj první případ. Zaměsnankyně od ledna na nemocenské a teď ji bude nastupovat na mateřskou dovolenou. Problematiku jsem si prostudovala jen prosím o kontrolu.

1. nemocenskou ji ukončili - práce schopná od 15.7.09, takže tímto dnem nastupuje na mateřskou?
    2. Donesla žádost o PPM, k té přiložím Přílohu a pošlu na OSSZ, pak mi zaměstnankyně donese rodný list dítěte a pak nosí nějaké formuláře? Myslím že ne.
    3. Když je nástup na mateřskou 15.7.09 - 28 týdnů - tak mi to vyšlo do 31.1.2010, je to správně?
    4. Pak bude čerpat řádnou dovolenou za rok 2009 (20 dnů, které pokrátím o nemocenskou) + 2010 na kterou ji vznikne nárok z důvodu čerpání řádné dovolené a mateřské dovolené. K tomu musí napsat žádost. Ale současně hned po mateřské dovolené si požádá o rodičovský příspěvek, takže bude mít 2 příjmy za dovolenou a rodičovský příspěvek.
    5. Pak po vyčerpání řádné dovolené nastupuje na rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte. Taky napíše žádost.
    Délka pobírání rodičovského příspěvku nemá vliv na délku rodičovské dovolené. Např. když si zvolí rodičovský přísvěvek rychlejší do 2 let věku dítěte, tak rodičovskou dovolenou bude mít stále do 3 let věku dítěte?
    6. Na zdravotní pojšťovnu nahlásím od 15.7.2009 kód M a pak hlásím až ukončení rodičovské dovolené tedy ve 3 letech dítěte - kód U?
    7. Přivýdělek? U mateřské dovolené si může přivydělat bez omezení, i u svého zaměstnavatele ale v jiném PP? A u rodičovské dovolené?

Děkuji za rady a kontrolu a jestli jsem na něco zapomněla děkuji za upozornění.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).