Osobní příplatek

• (neregistrovaný)

29. 6. 2009 15:31

Dobrý den,
    zajímá mě problematika osobního příplatku. Pracuji ve státní správě a byl mi přiznán osobní příplatek 20% ( dle zákona č.262/2006 Sb. §131 (1) zaměstnanci, který dlouhodobě dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků nebo plní větší rozsah pracovních úkolů než ostatní zaměstnanci, může zaměstnavatel poskytovat osobní příplatek až do výše 50 % platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je zaměstnanec zařazen.) Můj základní plat je ( dle nařízení vlády 130/2009 příloha č.2) 19.130,- Kč, plat dle platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě do které jsem zařazena je 21.390,- Kč. Zajímalo by mne, zda se osobní příplatek vypočítává vždy z platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které jsem zařazena, nebo je to dle uvážení zaměstnavatele a může být počítán jen ze základního platu tj. z 19.130,- Kč.

Další dotaz se týká také osobního příplatku, zaměstnankyně dělá ve státní správě na poloviční úvazek, zařazená je dle toho samého nařízení vlády, tj. základní plat činí 21.390,- Kč, osobní příplatek byl přiznán také ve výši 20%. Osobní příplatek se tudíž bude vypočítávat z této částky, protože tato částka je nejvyšší v dané platové třídě a stupni ve kterém je současně době zaměstnankyně zařazená, tj. měla by nárok na 4.278,-- Kč. Zajímalo by mě, zda, jelikož dělá na poloviční úvazek, bude se jí osobní příplatek krátit na polovinu tj. na 2.139,- Kč, tj. bude se vypočítávat 20% z platu za poloviční úvazek, nebo by měl osobní příplatek zůstat v plné výši tj. ve výši 4.278,- Kč a neměl by se krátit na polovinu. Předem velice děkuji za odpověď, jak by to mělo ve skutečnosti být.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 6. 2009 18:26

yx (neregistrovaný)

Re: Osobní příplatek
      >Dteré
      >jsem zařazena, nebo je to dle uvážení zaměstnavatele a
      >může být počítán jen ze základního platu tj. z
      >19.130,- Kč.
      >
      > Další dotaz se týká také osobního příplatku,
      >zaměstnankyně dělá ve státní správě na poloviční úvazek,
      >zařazená je dle toho samého nařízení vlády, tj. základní
      >plat činí 21.390,- Kč, osobní příplatek byl přiznán také
      >ve výši 20%. Osobní příplatek se tudíž bude
      >vypočítávat z této částky, protože tato částka je nejvyšší v
      >dané platové třídě a stupni ve kterém je současně době
      >zaměstnankyně zařazená, tj. měla by nárok na 4.278,--
      >Kč. Zajímalo by mě, zda, jelikož dělá na poloviční
      >úvazek, bude se jí osobní příplatek krátit na polovinu tj.
      >na 2.139,- Kč, tj. bude se vypočítávat 20% z platu za
      >poloviční úvazek, nebo by měl osobní příplatek zůstat
      >v plné výši tj. ve výši 4.278,- Kč a neměl by se
      >krátit na polovinu. Předem velice děkuji za odpověď, jak by
      >to mělo ve skutečnosti být.

Ve státní správě, pokud vím, se přiznává osobní příplatek nikoli v %, ale částkou. To, že může dosahovat až 50% nejvyššího platového stupně, je dáno proto, aby bylo jasné, jaký může být nejvyšší.

Co se týče druhého dotazu, je to obdobné, přiznaný osobní příplatek se přičte k tarifnímu platu a potom celý hrubý plat bude poloviční, jestliže se jedná o poloviční úvazek. (zjednodušeně, protože může mít v měsíci různé náhrady mzdy apod. a nebude to přesně polovina, ale vždy se úměrně bude příplatek krátit.

>

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).