Re: Osobní příplatek
>Dteré
>jsem zařazena, nebo je to dle uvážení zaměstnavatele a
>může být počítán jen ze základního platu tj. z
>19.130,- Kč.
>
> Další dotaz se týká také osobního příplatku,
>zaměstnankyně dělá ve státní správě na poloviční úvazek,
>zařazená je dle toho samého nařízení vlády, tj. základní
>plat činí 21.390,- Kč, osobní příplatek byl přiznán také
>ve výši 20%. Osobní příplatek se tudíž bude
>vypočítávat z této částky, protože tato částka je nejvyšší v
>dané platové třídě a stupni ve kterém je současně době
>zaměstnankyně zařazená, tj. měla by nárok na 4.278,--
>Kč. Zajímalo by mě, zda, jelikož dělá na poloviční
>úvazek, bude se jí osobní příplatek krátit na polovinu tj.
>na 2.139,- Kč, tj. bude se vypočítávat 20% z platu za
>poloviční úvazek, nebo by měl osobní příplatek zůstat
>v plné výši tj. ve výši 4.278,- Kč a neměl by se
>krátit na polovinu. Předem velice děkuji za odpověď, jak by
>to mělo ve skutečnosti být.
Ve státní správě, pokud vím, se přiznává osobní příplatek nikoli v %, ale částkou. To, že může dosahovat až 50% nejvyššího platového stupně, je dáno proto, aby bylo jasné, jaký může být nejvyšší.
Co se týče druhého dotazu, je to obdobné, přiznaný osobní příplatek se přičte k tarifnímu platu a potom celý hrubý plat bude poloviční, jestliže se jedná o poloviční úvazek. (zjednodušeně, protože může mít v měsíci různé náhrady mzdy apod. a nebude to přesně polovina, ale vždy se úměrně bude příplatek krátit.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2009 15:31
Dobrý den,
zajímá mě problematika osobního příplatku. Pracuji ve státní správě a byl mi přiznán osobní příplatek 20% ( dle zákona č.262/2006 Sb. §131 (1) zaměstnanci, který dlouhodobě dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků nebo plní větší rozsah pracovních úkolů než ostatní zaměstnanci, může zaměstnavatel poskytovat osobní příplatek až do výše 50 % platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je zaměstnanec zařazen.) Můj základní plat je ( dle nařízení vlády 130/2009 příloha č.2) 19.130,- Kč, plat dle platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě do které jsem zařazena je 21.390,- Kč. Zajímalo by mne, zda se osobní příplatek vypočítává vždy z platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které jsem zařazena, nebo je to dle uvážení zaměstnavatele a může být počítán jen ze základního platu tj. z 19.130,- Kč.
Další dotaz se týká také osobního příplatku, zaměstnankyně dělá ve státní správě na poloviční úvazek, zařazená je dle toho samého nařízení vlády, tj. základní plat činí 21.390,- Kč, osobní příplatek byl přiznán také ve výši 20%. Osobní příplatek se tudíž bude vypočítávat z této částky, protože tato částka je nejvyšší v dané platové třídě a stupni ve kterém je současně době zaměstnankyně zařazená, tj. měla by nárok na 4.278,-- Kč. Zajímalo by mě, zda, jelikož dělá na poloviční úvazek, bude se jí osobní příplatek krátit na polovinu tj. na 2.139,- Kč, tj. bude se vypočítávat 20% z platu za poloviční úvazek, nebo by měl osobní příplatek zůstat v plné výši tj. ve výši 4.278,- Kč a neměl by se krátit na polovinu. Předem velice děkuji za odpověď, jak by to mělo ve skutečnosti být.