Re: prodej automobilu - OSVČ
Navrhuji následující postup: auto před jeho prodejem vyřadit do osobního užívání - stačí poznámka na kartě majetku. V podnikání si můžete (ale nemusíte) uplatnit odpis hmotného majetku, ve výši poloviny ročního odpisu.
DPH nezmiňujete, zřejmě nejste plátcem, nebo nebyl uplatněn odpočet daně.
Příjem z prodeje uvedete v daňovém přiznání jako ostatní příjem podle § 10 ZDP. Jako výdaj si uplatníte zůstatkovou cenu vozidla, stejně jako kdybyste příjem zdaňoval podle § 7 ZDP (příjem z podnikání). Výhodou tohoto postupu je, že Vám zisk z prodeje auta nezvýší vyměřovací základy pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění.
Re: prodej automobilu - OSVČ
Taky jsem uvažoval o tomto postupu. Zdál se mi ale méně výhodný - po vyřazení prodeji auta zdaňujete dle § 10, ale do výdajů nemůžete uplatnit zůstatkovou cenu - ta má význam pouze v podnikání - auto při vyřazení nabýváte do vlastnictví bez výdajů, proto budete zdaňovat částku za kterou jste auto prodal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2009 16:19
Dobrý den,
prosím o radu. Koupil jsem si automobil, která jsem vložil do majetku firmy - OSVČ vedu daňovou evidenci. Druhým rokem letos uplatním odpis. jelikož mám pořád auto v opravě, ch¨ci ho prodat. Za auto jsem zaplatil 260 tisíc, odpisy jsou 120 tisíc a prodat ho mohu za 200 tisíc. Danit jako příjem musím celých 200 tisíc a jakým způsobem ho vyřadím z majetku ? Jen na základě kupní smlouvy?