Re: Zdravotní pojištění
Za osobu, za kterou je plátcem ZP stát byla do doby pobírání rodičovského příspěvku.Po ukončení pobírání už za ni plátcem ZP stát není. Do kategorie – Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku - se naopak nemůže zařadit osoba, která má příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti.Tak že do této kategorie by mohla patřit pouze v těch měsících, ve kterých by neměla žádný příjem.
Usuzujete tedy, že rodičovský příspěvek pobírala do konce května? Bohužel tazatelka toto nepsala.Pokud ano, je to tak.
Minimální vyměřovací základ není určen pro zaměstnance, který je po celý kalendářní měsíc:
# osobou, která celodenně, osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka osobní a celodenní péče se posuzuje stejně jako u obdobné kategorie, za kterou platí pojistné stát - zvláštní případ. Nedodržet pravidlo o minimálním vyměřovacím základu je však možno pouze u zaměstnance, který je otcem nebo matkou dítěte, případně osobou, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů (vždy jen jedna osoba)
ovšem je tam ještě ta podstatná podmínka, že u této kategorie pojištěnců (péče o jedno nebo dvě děti atd.) nemůže mít žádný příjem ze zaměstnání nebo OSVČ ani po část měsíce, kdy se toto uplatňuje, pouze v měsících, kdy nemá žádný příjem patří do této kategorie, podívejte se třeba na stránky vzp.cz nebo jiné ZP, kde k této kategorii pojištěnců najdete výklad, to by potom v každé rodině, kde jsou takto staré děti ( a že těch rodičů je), jeden z rodičů mohl uplatńovat to, že by se mu nesráželo ZP do minima
Podívejte se do zákona o pojistném na všeob,zdrav.poj.-paragraf 3 odst.8 písm.c),žádná věta o tom,že nesmí mít žádný příjem tam není,vždyť by to pak byl i nesmysl,příjem nesmí mít pokud by chtěl být zařazen do kategorie za které je plátce stát,z důvodu péče o tyto děti.Já osobně jsem OSVČ, mám dvě děti do 15 let a při podání ročního přehledu se na mě minimální základ také nevztahuje,platím zdravotní pojištění podle výše výdělku.
***Souhlasím s Ja a doplním, že paragraf, který Ja uvádí, je ze zákona 592/92 o výběru pojistného. Zákon 48/97 řeší tuto skupinu osob jako kategorii, za kterou ZP platí stát a pak nesmí mít příjem a musí se sami do této kategorie na pojišťovně přihlásit. Ale v z. 592/92 se řeší výše vym.základu pro ZP a v uvedeném paragrafu (3/8 písm.c) se mluví o tom, kdy neplatí minimální vym. základ pro tyto pečující osoby.
Před 2 dny mi skončila kontrola z VZP a kontrolorky mi uznaly, že jsem nedopočítávala do min. VZ ZP a srážela jen ze skutečného příjmu. Stačí čestné prohlášení zam-ce,příp. předložit rodný list dětí.
Prosím, jakým kodem jste přihlásila tuto pracovnici, která má mzdu menší než minimální a pečuje o takovéto děti? P + ? tak aby bylo zřejmé, že se nebude doplácet do minima? Studenti, důchodci, MD a RD , evidence ÚP mají své kody, ale tady nevím co by se mělo dát. Děkuji
Bohužel nevím jakým kódem byla přihlášena, protože jsem nedostala kopii přihlášky na OZP (dělám mzdy externě), ale sama pracovnice ještě napsala prohlášení, že řádně celodenně pečuje o svého syna (jméno + r..č.) a že navštěvuje MŠ v rozsahu 4 hodin denně a dala to na zdr.poj. - mám kopii. Asi se poraďte na zdr.pj. pod jakým kódem přihlásit. Ještě musím napsat, že tato zaměst. pobírala rodičovský příspěvek a pracovní smlouvu má na 4 hodiny denně.
Žádný další kód jsem nehlásila, protože pro nás není státní kategorií. V z.48/97 o veř.zdr.pojištění v § 10 odst. 1 je stanovena oznamovací povinnost zam-telů: a) nástup - výstup ..., b) změna zdr. pojišťovny ..., c) skutečnosti rozhodné pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné ... .Nemáme tedy povinnost nahlašovat na ZP zaměstnance, kteří nemusí mít min. VZ a přitom nejsou státní kategorií. Zaměstnanec tím, že nastoupí do práce a má příjem, vypadává z povinnosti státu za něj platit ZP, protože v z.48/97, § 7 odst. 1 písm. l) je při definici státního pojištěnce u osob "1do7 nebo 2do15" uvedeno: " ..., pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo SVČ.". Sám si před nástupem musí tuto kategorii (asi L) ukončit. Zaměstnavatel použije § 3 odst. 8 písm c) zákona 592/92, kde je stanoveno, že pro tyto osoby neplatí min.VZ, ale vyměřovacím základem je jejich skutečný příjem.
Děkuji za vysvětlení, tak ještě pro rekapitulaci, jestli mohu. Kolegině má klienta, který zaměstnává hlavně matky, které mají děti v této kategorii a nepobírají už RP, mají zkrácené úvazky a tedy mzdy mezi 4-6000,- a o prázninách a během roku dost často čerpají ještě neplacené volno během měsíce 2-3 týdny .Tyto pracovnice budou mít ZP srážené ze skutečné mzdy a zdravotním pojišťovnám nevadí, že nemají zaplaceno alespoň z minima a od státu taky nic za tyto osoby nedostanou protože jak píšete není to kategorie za kterou je plátcem stát? A v době neplaceného volna se jim za to volno bude ZP doplácet do minima, protože není státní kategorií ? Chci si jen ověřit, že takto by ušetřili dost peněz na ZP, pokud by ale nemuseli potom doplácet včetně penále. Ještě jednou děkuji za vysvětlení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 6. 2009 11:20
Dobrý den, zaměstankyně má dvě děti 4 a 7 let, mladší chodilo do konce května do školky na 4 hodiny a starší do školy, takže jsem uplatňovala odvody na zdrav.poj. jen z toho co si skutečně vydělala (měla 6000,- měsíčně na 4 denně), ale od června začala to mladší dítě dávat do školky na celý den. Chtěla bych se jen ujistit, že od června už budu muset odvádět zdravotní pojištění alespoň z min.mzdy. Děkuji.