Hmotná odpovědnost-co musí obsahovat

• (neregistrovaný)

30. 6. 2009 11:27

Dobry den chtel jsem se zeptat zda-li musí byt na hmotne odpovednosti uvedena adresa prodejny za kterou hmotku podepisuji?Meli jsme vice prodejen,ja sem podepsal hmotku kdyz jsem nastupoval do nove otevreneho obchodu,podepsal jsem hmotku ale nebyla tam uvedena prodejna ani uvedene datum inventury od kdy hmotku prejimam,prodejna pak byla zrusena ja jsem prestoupil do nove a novou hmotku jsem nedostal ani inventura se nedelala....plati teda ta hmotna odpovednost??diky za odpoved

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 6. 2009 13:49

AM (neregistrovaný)

Re: Hmotná odpovědnost-co musí obsahovat
      Hmotka musí být písemná,jinak je neplatná, a trvá od uzavření dohody o odpovědnosti až do skončení pracovněprávního vztahu.Tzn., že z pohledu platnosti hmotky nezáleží v jaké funkci, na jakém pracovišti, v jakém kolektivu pracujete při uzavření hmotky, popř. zda dochází ke změně pracoviště, funkce atd. - tedy nelze při změně pracoviště nebo funkce vystavovat nové hmotky! Ani neprovedení inventury nezpůsobuje neplatnost hmotky. Jestliže nastupujete na pracoviště, kde budete sám nebo kde budete ve vedoucí funkci, tak bych trvala na předávací inventuře (proč platit manko za předchozí období za někoho). Když nastupujete do kolektivu jako "řadový" zam-nec (samozřejmě všichni mají - měli by mít- hmotku), není nutná inventura, ale můžete ji požadovat. Zákoník práce stanoví, jak se při kolektivní hmotce rozpočítávají náhrady případného manka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).