PP doba určitá

• (neregistrovaný)

30. 6. 2009 12:46

PP na dobu určitou byl sjednán od 1.7.2007 do 30.6.2008 a poté prodloužen o rok do 30.6.2009. Nyní mi zaměstnavatel dal od
    1.7.2009 dal podepsat novou pracovní smlouvu na dobu určitou a to od 1.7.09 do 30.6.2010 se zkušební dobou 3 měsíce s tím, že pokud to nepodepíšu, tak můžu skončit. Vím že se může PP na dobu určitou sjednat pouze na 2 roky. Bude tato nová pracovní smlouva neplatná a pokud budu od 1.7.2009 pracovat přejde automaticky na dobu neurčitou? Nebo může zaměstnavatel takto
    PP sjednávat. Podotýkám, že nejde o žádný zástup ani sezónní práce. Poradí někdo jak se zachovat a bránit před vychytralými zaměstnavateli ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 6. 2009 12:56

pala (neregistrovaný)

Re: PP doba určitá
      Už jste novou smlouvu podepsal?
      S tím mnoho nenaděláte. Co takhle upozornit, že existuje cosi jako kontrola z úřadu práce? Snad by se ta nová smlouva dala zlikvidovat a vy by jste mohl pokračovat v plynulém navázání z doby určité na neurčitou. Upřímně,tomu postupu zaměstnavatele nerozumím. Buď je s Vaší prací za 2 roky spokojen a proto stojí odalší spolupráci a nebo nespokojen a pak proč chce aby jste pokračoval další dva roky?

• 30. 6. 2009 13:06

Jiřka1 (neregistrovaný)

Tak já postup zaměstnavate (i když nesprávný) docela chápu. Možná má zajištěné zakázky na rok (do poloviny roku 2010) a nechce se zaměstnanci zavazovat na neurčito, protože neví, zda ho bude potřebovat i za rok. Můj názor je ten, že pokud půjde o podpis nové smlouvy a ne jen o prodloužení stávající (tzn. 30.6. ukončení prac. poměru a od 1.7. nový prac. poměr), tak sice smlouva nebude platná v bodě doby určité (tzn. že stejně bude na neurčito), ale zkušební doba platná bude.

• 30. 6. 2009 13:32

sasa (neregistrovaný)

Dal mi podepsat novou pracovní smlouvu na dobu určitou. Zaměstnavateli jde asi hlavně o to, že po uplynutí doby určité, tj. 30.6.2010 pokud by neměl práci tak aby mi nemusel vyplatit odstupné. Nevím, zda s tím něco dělat již teď a jestli opravdu
      tento PP přechází automaticky na neurčito.

• 30. 6. 2009 13:50

Jiřka1 (neregistrovaný)

No vždyť to píšu. Podle mě je neplatné to ujednání o prac. poměru na dobu určitou (takže prac. poměr je na dobu neurčitou). Ale zkušební doba je platná (protože píšete, že nejde o prodloužení dosavadního prac. poměru, ale o novou smlouvu), takže Vás může propustit kdykoli ve zkušební době. Že by ale Váš zaměstnavatel po těch letech, co to dvouleté omezení platí o něm nevěděl?

• 30. 6. 2009 14:12

r (neregistrovaný)

Pokud dojde k uzavření nového PP u stejného zaměstnavatele dříve jak za 6 měsíců od skončení oředchozího PP musí dodržet tu dvouletou lhůtu doby určité, což ve vašem případě zanamená, jak píše paní Jiřka, že ustanovení o době určité ve vaší smlouvě je neplatné.

• 30. 6. 2009 14:46

VH

>>>>PP na dobu určitou byl sjednán od 1.7.2007 do
      >>>>30.6.2008 a poté prodloužen o rok do 30.6.2009. Nyní
      >>>>mi
      >>>>zaměstnavatel dal od
      >>>>1.7.2009 dal podepsat novou pracovní smlouvu na dobu
      >>>>určitou a to od 1.7.09 do 30.6.2010 se zkušební dobou
      >>>>3
      >>>>měsíce s tím, že pokud to nepodepíšu, tak můžu
      >>>>skončit. Vím že se může PP na dobu určitou sjednat
      >>>>pouze na 2
      >>>>roky. Bude tato nová pracovní smlouva neplatná a
      >>>>pokud
      >>>>budu od 1.7.2009 pracovat přejde automaticky na dobu
      >>>>neurčitou? Nebo může zaměstnavatel takto
      >>>>PP sjednávat. Podotýkám, že nejde o žádný zástup ani
      >>>>sezónní práce. Poradí někdo jak se zachovat a bránit
      >>>>před vychytralými zaměstnavateli ?
      >>>
      >>>
      >>>
      >>>Dal mi podepsat novou pracovní smlouvu na dobu
      >>>určitou. Zaměstnavateli jde asi hlavně o to, že po
      >>>uplynutí
      >>>doby určité, tj. 30.6.2010 pokud by neměl práci tak
      >>>aby mi nemusel vyplatit odstupné. Nevím, zda s tím
      >>>něco
      >>>dělat již teď a jestli opravdu
      >>>tento PP přechází automaticky na neurčito.
      >>
      >>No vždyť to píšu. Podle mě je neplatné to ujednání o

>

Aby se jednalo o pracovní poměr na dobu neurčitou, účastníci musí postupovat dle § 39 odst. 5 zákoníku práce, tzn. že zaměstnanec musí před uplynutím sjednané doby učinit písemné oznámení + musí u soudu uplatnit žalobu na určení, že nebyly splněny podmínky pro sjednání PP na dobu určitou. Pro podání uvedené žaloby platí dvouměsíční prekluzivní lhůta počítaná ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby. Jedná se o obdobný postup jako u neplatného rozvázání pracovního poměru - o něž rovněž rozhoduje soud.

• 30. 6. 2009 15:02

sasa (neregistrovaný)

Takže před když mám nyní smlouvu do 30.6.2010 tak nejpozději ke 30.4.2010 mám podat písemní oznámení o neplatnosti?
      A proč se tedy stanovují ty 2 roky pro dobu určitou?

• 30. 6. 2009 15:08

VH

>>>>>>PP na dobu určitou byl sjednán od 1.7.2007 do
      >>>>>>30.6.2008 a poté prodloužen o rok do 30.6.2009. Nyní
      >>>>>>mi
      >>>>>>zaměstnavatel dal od
      >>>>>>1.7.2009 dal podepsat novou pracovní smlouvu na dobu
      >>>>>>určitou a to od 1.7.09 do 30.6.2010 se zkušební dobou
      >>>>>>3
      >>>>>>měsíce s tím, že pokud to nepodepíšu, tak můžu
      >>>>>>skončit. Vím že se může PP na dobu určitou sjednat
      >>>>>>pouze na 2
      >>>>>>roky. Bude tato nová pracovní smlouva neplatná a

>>>
      >>
      >>
      >>Aby se jednalo o pracovní poměr na dobu neurčitou,
      >>účastníci musí postupovat dle § 39 odst. 5 zákoníku
      >>práce, tzn. že zaměstnanec musí před uplynutím
      >>sjednané
      >>doby učinit písemné oznámení + musí u soudu
      >>uplatnit
      >>žalobu na určení, že nebyly splněny podmínky pro
      >>sjednání PP na dobu určitou. Pro podání uvedené žaloby
      >>platí
      >>dvouměsíční prekluzivní lhůta počítaná ode dne, kdy
      >>měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.
      >>Jedná se o obdobný postup jako u neplatného rozvázání
      >>pracovního poměru - o něž rovněž rozhoduje soud.
      >
      >
      >Takže před když mám nyní smlouvu do 30.6.2010 tak
      >nejpozději ke 30.4.2010 mám podat písemní oznámení o
      >neplatnosti?
      >A proč se tedy stanovují ty 2 roky pro dobu určitou?

Aby byl zaměstnanec chráněn, ale na druhé straně se v pracovněprávních vztazích uplatňuje tzv. relativní neplatnost, tzn. že se jí účastník musí ve stanovené lhůtě dovolat u soudu a v rámci soudního řízení musí mít ve věci úspěch. Písemné oznámení zaměstnavateli je třeba učinit před uplynutím sjednané doby (není stanoveno, kdy nejdříve), žaloba musí být doručena soudu nejpozději do 30.8.2010 (nestačí podání na poštu).

• 30. 6. 2009 14:40

sasa (neregistrovaný)

Zaměstnavatel to ví, ale zkouší, co mu projde a spoléhá na
      to, že ne všichni zaměstnanci ví, že mohou dostat smlouvu na dobu určitou pouze 2 roky a jsou rádi, že dostali smlouvu na další rok. V době nedostatku pracovních míst hlavně v našem okrese to všichni podepíší, jelikož kdyby se někdo ozval, tak skončí okamžitě a novou práci nemá. A zaměstnavatel si mne ruce, jak s námi vykýval.

• 30. 6. 2009 19:05

L (neregistrovaný)

lPřesně tak ,jednou větou : Zaměstnavatel je hajzlík sázející na neznalost zaměstnanců.
      Bohužel pro Vás máte jen 2 možnosti .1. podepsat,a skřípat tiše zubama,doufaje,že bude dobře a práce bude. nebo 2. Nepodepsat a nejspíše -viz. Vámi výše uvedené docházet na ÚP.
      Zvolila bych variantu 1.(Já jsem totiž téměř ve stejné situaci a udělala jsem to, z podpory se nedá žít a navíc je to stav - alespoň pro mne víc než ponižující-Pro Vaši útěchu :nebojte ,na každého jednou dojde,on žádný strom neroste do nebe...

• 30. 6. 2009 19:45

yx (neregistrovaný)

Zajímavé, že jste tohle nikdy nepsala tam, kde se lidé tázali jak nejlépe obalamutit zaměstnavatele, zneužívat nemocenské dávky , ošetřovačky apod. Měl by být stejný metr jak na zaměstnance, tak na zaměstnavatele. Zaměstnavatel třeba jen neví, jak to bude dál se zakázkami.

• 30. 6. 2009 21:18

L (neregistrovaný)

Nevím proč bych psala někam jak koho obalamutit,ale tady je obalamucován z-nec a Vy to dobře víte.On dělá jen dobře svoji práci,za to má být s ním podle Vás právem jednáno výše uvedeným způsobem?Chápu z-tele a jeho nejistotu,ale zákoník by měl platit pro každého ...nejde o žádné oblamucování,ale o zákon.Asi se dost dobře neumíte vžít do situace člověka,kkterý se snaží,bojí se o práci,a když už má konečně právo na sml.na dobu neurčitou,která alespoń trochu dává malinkou jistotičku (v případě skončení PP nároku na odstupné atd.)..tak s ním z-tel takto vymete.Nezlobte se,neříkám ,že z-ci jsou nevinní beránci,ale Vy jste zlá.Nepřála bych Vám to zažít.

• 30. 6. 2009 23:14

yx (neregistrovaný)

Ale to jste opravdu špatně pochopila, já právě naopak vždycky píšu, že by se měly dodržovat zákony na všech stranách. Proto mě zaráží, že zaměstnavatel když nekoná jak má, tak je hajzlík, ale když jakkoli nedodržuje a zneužívá zákony zaměstnanec, tak se nikdo neozve na obranu zaměstnavatele a ještě mne nazvete zlou. Já to přece těm lidem nepřeji, aby s nimi takto zacházel, ale stejně tak se vždycky ozvu, když chtějí radit, jak nejlépe zákony zneužít. Je mi to líto, že vám to připadlo, že schvaluji , aby zaměstnavatel takto konal, opravdu naprosto neschvaluji, ale nedodržování zákonů zaměstnanci taky ne.

• 1. 7. 2009 9:57

Jiřka1 (neregistrovaný)

Já bych neřekla, že je hajzlík. Prostě jen se chce vyhnout tomu, že kdyby později musel propouštět kvůli ztrátě neměl zakázek a tudíž i peněz, aby nebyl nucen vyplácet peníze za nic (odstupné). A jak píšete o "právu na smlouvu na dobu neurčitou" - jaképak právo? Žádné "právo" na pracovní poměr na dobu neurčitou nikdo nemá. Buď si takový poměr smluvíte a budete ho na dobu neurčitou mít nebo si ho nesmluvíte a mít ho nebudete. Ale říct, že na něj mám právo je přece nesmysl. Kdyby Vám řekl, že Vám vypršela doba určitá a na neurčito že se zavazovat nechce a proto že končíte, tak je podle Vás hazlík? Proč? Prostě nechce jít do rizika - Vy chcete jistotičku a kde má svoji jistotičku on? Kdo jemu dá nějaké odstupné, až padnou zakázky? Ono totiž nejde vždy o velké firmy, které mají majetku dost, ale i o malé podnikatele a soukromníky. L píše o vžívání se do pozice zaměstnance - zkusila jste se někdy vžít do pozice toho zaměstnavatele?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).