Re: Zaokrouhlování docházky
A vy nařizujete přesčas v minutách, nebo jak se vám stane, že máte každý den jinou dobu ? Přece když mám pracovní dobu od 6.30 do 15.00 tak to takto mám nastaveno, že přijdu dřív nebo odejdu později, tak to není přesčas. A pokud přesčas nařizujete tak snad ne v minutách ?
Taky mi to příjde zvláštní. Přece někdo chodí hodně brzy do práce (u nás někdo třeba i o 1 hodinu) a naopak odpoledne nebo večer se různě sprchujou a převlíkaj a to jim přece nebudu počítat do pracovní doby. Jen u těch, co mají pružnou, tam je to samozřejmě jinak. A to jsou jen THP.
Zaměstnanci se zapisují při příchodu ze šatny již na pracoviště, tzn. čistý čas. Prac.doba je např. 6.00, když přijdou 5.50 - napíší si tento čas a 10 min. je jim počítáno do odpracované doby. Máme to dost hloupě vyřešeno že si zapisují až skutečnou dobu kdy jsou na pracovišti...Dříve než ve 14.00 h na šatnu odcházet nesmí.
No to potom byste měli stanovit jako pružnou pracovní dobu se všemi náležitostmi. Přece si nemůže každý chodit jak chce, pokud je pevně stanovená pracovní doba. Nechápu proč si někdo , navíc nějak mimo zákon, přidělává problémy. Práci před 6.00 by museli mít nařízenou, aby se jim počítala do pracovní doby. Tohle vám takto počítat poradil kdo ?
Co je tohle za nesmysl ???? Zaměstnavatel určuje rozvrh pracovní doby a nikoho nezajímá, kdy komu přijede autobus . ´To si jako myslíte, že když má třeba banka otevřeno od 9.00 do 17.00 a pracovník přijete v 8.00 hod. tak prostě otevře, zapíše si to do docházky a protože přišel o hodinu dřív, tak za o hodinu dřív zavřel ???? To jsem v životě neslyšela a dělám v oboru hodně dlouho. Ale můžete udělat pružnou pracovní dobu, tam je to takto možné. Zaměstnanec je povinen být na začátku pracovní doby na pracovišti a pracovat a dodržovat celou pracovní dobu, ne že si ji přizpůsobí jak se mu hodí.
U nás je problém v tom, že sice máme pevnou prac.dobu, ale někteří ji nerespektují a chodí si jak chtějí. a vedení jim to toleruje. pak si někdo nadělává třeba 4 hod., protože mu to vedoucí dovolil a nadělává si to třeba po 12 min.denně.
šlo by tedy stanovit, že takovéto nadělávání musí být nejméně 15 min. a budou se počítat celé čtvrthodiny. šlo by to?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 7. 2009 16:00
Dobrý den.
Nastavujeme nový docházkový systém a řešíme zaokrouhlování docházky zaměstnance. Vím, že dle zákoníku práce nelze zaokrouhlovat, ale pro účely evidence bychom nějaké zaokrouhlení potřebovali. Můžete mi poradit, jakým způsobem to funguje u vás?
Předem moc děkuji za odpověď.
Karla