Re: Záloha
Pokud vám dodavatel v konečné fa rozepsal DPH jen na ten doplatek
a nedal daňový doklad na zálohu, je to špatně.
Je-li v konečné fa rozpis DPH na celkovou cenu a jste-li čtvrtletní plátci DPH, je to také v pořádku. Jste-li měsíční plátci a uplatnili jste nárok na odpočet na odpočet DPH v květnu bez daňového dokladu na zálohu, bylo to špatně.Výdaje v pokl.deníku máte zaznamenat správně podle data vydání hotovosti.
V konečné fa je rozpis na DPH na celou částku 35 tis. Kč (celková částka vč. DPH, bez DPH a DPH), pod tím je záloha 15 tis. Kč (ta byla uvedena na objednávce bez DPH), k úhradě 20 tis. Kč. Jsem čtvrtletní plátce DPH, nárok na odpočet budu uplatňovat nyní (za 2.Q.2009). Do pokladního deníku mám tedy zaznamenat dva výdaje, ačkoliv na ten první nemám kromě potvrzení na objedávce žádný doklad - ani příjmový, ani zálohovou fakturu, apod.
Děkuji!
Ano. Tu úhradu zálohy bych dala k pokladnímu dokladu tu objednávku, kde je potvrzeno její přijetí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
2. 7. 2009 9:29
Jsem plátce DPH, vedu DE. Objednal jsem si službu ve výši 35 tis. Kč. 16.5.2009 jsem uhradil zálohu 15 tis. Kč, nebyl mi vystaven žádný doklad (nedošlo mi, že o něj mám požádat), pouze na objednávku dodavatel stvrdil podpisem přijetí částky. 12.6.2009 dodavatel vystavil daňový doklad na zbývající část 20 tis. Kč s rozpisem DPH. V daňovém dokladu je uvedeno celkem 35 tis. Kč, záloha 15 tis. Kč, k úhradě 20 tis. Kč. Jak mám zaevidovat zálohu? Jako výdaj dnem 16.5.2009 a další výdaj dnem 12.6.2009 nebo mohu vše zaevidovat dnem 12.6.2009 na celkovou částku?
Děkuji!