Re: Prosíííím o radu-účet 213
Mně se zdá tento způsob účtování zvláštní. Dosud jsem myslela, že účet 213 slouží mimo jiné pro sledování zásoby stravenekk, které firma nakoupila pro své zaměstnance, kterým je prodává a částečně na ně přispívá.
Stravenky přijaté v hotelu jsou tržba a do doby, než je vyměníte za finanční prostředky bych tyto tržby sledovala jako neuhrazené pohledávky.
Ano,vše jde do tržby ,ale pak na jednotlivé účty(plat.karta,stravenky,hotel.účet,faktura)Asi jsem se nevyjádřila přesněji-na 213 jde měsíční tržba(hotel,restaurace) a výdej jsou stravenky,které se posílají na proplacení.Ale v těch stravenkách (jednotlivci)jsou i strávnící,kteří dají stravenku(učitelé)ale píše se jim souhrná faktura.Jsem externí účetní a provozní mi toto řekla minulý měsíc.Z podkladů jsem to nemohla poznat.Inventura vždy sedla.Potřebovala bych tato stravenky dostat z účtu,ale nevím jak.Děkuji za každou radu.
Předpokládám, že za všechny stravenky vybrané od strávníků (i od učitelů) vám Sodexho nebo jiná podobná firma po odpočtu poplatku vrátí peníze za předané stravenky. Nebo za učitele nikoli?
Jak účtujete vydanou fakturu za ty učitele. Podle mne ji nemůžete účtovat do tržeb, ale jako úbytek stravenek na účtě 213. Nezůstávají Vám proto na účtě 213?
Znovu opakuji, že vybrané stravenky by podle by se neměly účtovat na účtě 213.
Možná, že účtujete stravenky od učitelů dvakrát do výnosů. Jednou na základě vydané faktury, jak píšete (311/602) a podruhé je provozní započítává do stravenek k výměně. Neměly by se stravenky od učitelů vyloučit z těchto stravenek? Vždyť za ně dostanete úhradu na základě vydané faktury.Podívejte se, jak to účtovala Vaše předchůdkyně.
Asi se jedná o duplicitu. Není zůstatek na 213 stejný jako celková částka těch učitelských stravenek? Žádejte od provozní řádné podklady o tržbách , vy v provozu nesedíte. Mají Vám předávat všechny vybrané stravenky, i ty , které fakturujete. Podle jejích výkazů tržeb byste měla zkontrolovat, jestli na 602 nemáte zaúčtováno více. Nebyl zůstatek na účtě 213 už před tím, než jste
začala účtovat Vy?
Právě o to poslední jde.Zůstatek na 213 je stejný jako faktury pro učitele.Učitelům fakturuji odebrané obědy.A já prosím o radu ,jak se této virtuální částka elegantně zbavit.Nikde jinde nechybí ani nepřebývá.Fyzicky tam nejsou-skartovány před odesláním faktury.
-----------------------------------------------------------------------
Myslím, že vaše účtování by mělo vypadat takto:
příjem všech stravenek za odebrané obědy MD 213/602, 343 DAL
stravenky odeslané k výměně
(bez učitelských stravenek!!!!) MD 378/213 DAL
faktura za stravenky učitelů
(neodesílají se k výměně!!!!) MD 311/ 213 DAL
Vy máte zaúčtované stravenky učitelů ve výnosech a na 343
dvakrát!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 7. 2009 16:46
Motám se pořád dokola,pomožte prosím.Hotel přijímá stravenky za obědy.Ty odesílá na výměnu 378.../213(celkem),zúčtuje poplatek 538.../261... a DPH 343/261...,konečné účtování 261.../378...(opět celková suma )Funguje to dobře,ALE provozní nesedí konečný účet 213,protože např.škole posílá měsíční fakturu(učitelé ale dávají denně stravenky) a na 213 peníze za tyto stravenky zůstávají.Prosím,jak mám napsat předpis,abych se zbavila peněz za tyto stravenky?Děkuji