Re: Odpis hmotného majetku
Vztahuje se to na všechno, co je zařazeno do 1. a 2. odpisové skupiny. Tyto krizové odpisy lze uplatnit pouze u majetku, jehož jste 1. majitelem. Majetek musí být pořízen v období 1.1.2009 až 30.6.2010. Konkrétně auto se odpisuje 24 měsíců - 60% rovnoměrně v prvních dvanácti měsících, 40% rovnoměrně druhých 12 měsíců.
V pátek zákon podepsal prezident, takže už jen vyjít ve sbírce zákonů.
Je tam jen jedna drobná nejasnost, protože odpisy se podle §30a odst 3 se stanoví s přesností na měsíce a zaokrouhlují se na celé koruny nahoru. Ve všech článcích, které jsem na toto téma četl, autoří zaokrouhlovali nahoru až celkový odpis v daném zdaňovacím období, já osobně bych podle textu zákona zaokrouhloval i jednotlivé měsíce. Uvidíme tedy jaká bude praxe.
Re: Odpis hmotného majetku
Jasan, já jsem si to připravil v Excelu pro pořízení v 06/2009, ale pak jsem nechtěl to mít přesně napůl,v polovině roku,aby byly úplně jasné ty měsíce, tak jsem si nasimuloval odpisy s datem pořízení 07/2009 a neopravil měsíc pořízení...takže v mém předcházejícím výpočtu má být správně pořízeno v 07/2009.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
6. 7. 2009 21:52
Dobrý den,
dotaz mám ohledně odpisů hmotného majetku, mám nový majetek, který jsem zařadil do 2. odpisové skupiny s dobou odepisování na 5 let, dle krizového opatření odepisování tohoto majetku v účetnictví můžu opravit a odepsat po dobu 3 let? Nebo jak to tedy je, vztahuje se toto nové opatření jenom na vozidla? Děkuji za odpověď.