Hlavní navigace

DPH - navýšení příkonu jističe

  • (neregistrovaný)

    7. 7. 2009 22:15

    Dobrý den, mám dotaz k DPH. Nedávno jsme navyšovali příkon jističe v prodejně, za toto jsme zaplatili poplatek 7000,-- složenkou. Žádný další doklad k tomu nemáme. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné nějakým způsobem uplatnit odpočet DPH z tohoto poplatku. Osobně si myslím, že ne, ale jistá si tím nejsem. Měsíčně platíme zálohy na elektřinu převodem z účtu a faktura za vyúčtování elektřiny bude jen 1x ročně. Odpočet DPH bych tedy měla uplatnit až po tomto vyúčtování. Jelikož jsem ještě tuto fakturu s vyúčtováním neviděla, byla bych ráda za každou zkušenost. Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 7. 2009 7:44

      annonym (neregistrovaný)

      Re: DPH - navýšení příkonu jističe
      Dle České daňové správy v článku "Informace k uplatňování DPH v energetice - podle některých ustanovení energetického zákona":
      se nejedná o zd. plnění.

      Citace z ČDS:
      Povinnost úhrady podílu oprávněných nákladů provozovatele energetické soustavy souvisejících s připojením zákazníka k energetické soustavě (§ 23 odst. 2 písm. i), § 25 odst. 11 písm. v), § 28 odst. 2 písm. i), § 29 odst. 2 písm. f), § 50 odst. 3 a § 72 odst. 3 energetického zákona).

      Stanovisko:
      Nejedná se o úhradu za zdanitelné plnění, nevzniká tedy povinnost přiznat daň, výnos z úhrad slouží k zajištění dalšího provozně technického rozvoje energetické soustavy, náhrada nákladů není spojena s konkrétní investiční akcí související s připojením daného zákazníka, ale týká se souboru všech akcí a opatření, která provozovatel v dané části energetické soustavy již realizuje nebo hodlá realizovat. Úhradou podílu nákladů zákazník nezískává žádný majetkový prospěch.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).