Re: Pracovní úraz,poprvé-poradíte?
předpokládám, že má vystavenu pracovní neschopnost - potom platíte náhradu mzdy jako při PN - do 14 dnů, následují nemocenské dávky od OSSZ a nakonec vypočítáte odškodnění PÚ, což je rozdíl mezi mzdou, kterou by měl, kdyby pracoval - bereme počet odpadlých hodin (nebo prac. dní) krát průměrný výdělek za hodinu (den) a vyplacenou náhradou+nemocenských dávek. Tuto částku pak nárokujete u Kooperativy. Doufám, že jsem to napsala srozumitelně.
my to nárokujeme až po ukončení nemoci, musíte počkat, až budete vědět, kolik bylo vyplaceno ND. Lhůta je 3 roky, je to vyhláška č. 125/1993 Sb.
dobrý den,
já mám podobný problém, prosím poraďte. Paní byla v neschopnosti 5 dní x 8 hodin. Helios 202 Pracovní úraz zlikvidoval jako běžnou nemoc a spočítal náhradu 801 Kč. Paní má hodinový průměr 92.64 Kč. Logicky bych spočítala 92.64 x 8 x 5 = 3705,60 a odečetla 801,- Kč, takže bych vyplatila a nárokovala od Kooperativy 2905,- Kč, je to tak dobře? Když to porovnám s předchozími náhradami z loňského roku, které počítala jiná mzdová, na tu částku se nedostanu. Počítá se náhrada nějakým koeficientem nebo úplně jinak?
díky moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 7. 2009 9:58
Prosím o radu,jak postupovat.Pracovník mel pracovní úraz na ruce,je doma,byl ošetřen lékařem,nahlásil prac.uraz,byl v praci sepsán záznam. Jak je to ale se mzdou? platim mu plnou vyšši jakoby pracoval a pak to žádám po kooperative,kterou si ze zákona musime platit? setkal se s tím nekdo,jak postupovat? a jak se počíta pak mzda?