Ukončení spolupráce s účetní firmou

• (neregistrovaný)

9. 7. 2009 16:03

Dobrý den, zpracovávám účetnictví klientovi, který se rozhodl ukončit se mnou spolupráci. Trvá na tom, že musí obdržet i zálohu účetních dat na CD, aby si je mohl natáhnout a pokračovat ve vedení ve své firmě (asi používá stejný účetní program). Vzhledem k jeho nesolidnímu jednání mu zálohu nechci poskytnout, aby zpětně neměnil data a následně nevymáhal náhradu škod. Netušíte, na jakou legislativu bych se mohla odkázat, abych se 100% kryla proti případným atakům z jeho strany? Tištěné výstupy ke dni ukončení spolupráce dostal a v jeho účetním programu stačí zadat mé konečné stavy jako jeho výchozí a může pokračovat, ale vyhledává problémy... Děkuji za každou radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 7. 2009 16:28

pája

Re: ukončení spolupráce s účetní firmou
      záleží na ujednání ve smlouvě o vedení účta, co jste si dohodli, že jste povinna vrátit-vydat.
      Osobně bych mu dal vše, včetně CD, Vy si můžete totéž zazálohovat na CD a uložit a ať si dělá co umí. Jakou náhradu škod by mohl vymáhat? Jestli jste to vedla v souladu se zákony a předpisy, tak bych se nebál.

• 9. 7. 2009 16:37

Klára 6 (neregistrovaný)

Já bych jim předala (pokud nemáte ve smlouvě předání dat) pouze výstupní sestavy a inventarizaci účtů ke dni ukončení smlouvy.

• 9. 7. 2009 21:06

karel2 (neregistrovaný)

presne tak. pouze inventarizaci uctu, knihy faktur, rozvahu a vysledovku. zadna data. oni si to nahodou spatne natahnout, ci se jim v tom neco prehaze a budete to jeste zbytecne resit. ja na druhou stranu kdyz prebiram jinou firmu, tak si zadam jejich konce jako muj pocatek, zjistim, ze mi nesedi zustatky na knihy faktur, posledni dph, posledni mzdy, atd. a taky uctuju dal. co muze clovek delat.
      osobne jsem ani nepredal mzdove podklady pro cca 750 zamestnancu, kdyz se firma rozhodla delat mzdy sama. pekne jenom mzdove listy, slozky a hotovo. nebudu pak po dvou letech resit, ze vyplaceli nemocenskou blbe kvuli tomu, ze jsem mel spatne prumery, atd. vse problehlo v naprostem poradku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).