Životko, penzijko a daně

• (neregistrovaný)

9. 7. 2009 17:34

Dobrý den, prosím o kontrolu, zda uvažuji správně. Zaměstnavatel nám nabídl příspěvky na životní nebo penzijní připojištění nebo na kombinaci obou, pokud si budeme jako zaměstnanci přispívat stejnou částku. Uvažuji, co je pro mě nejvýhodnější. Je mi 30 let a nechci spořit až do 60, chtěla bych peníze po několika letech vybrat.
    1/ danění příspěvku od zaměstnavatele - do 24tis ročně je osvoozeno. Pokud pojistku zruším, budu muset dodaňovat (§6 odst.9 písm. p)?
    2/ můj příspěvek si mohu odečíst od základu daně, u penzijka nad 6 tis, u životka vše, max. 12 tis u každého. Pokud zruším, opět budu muset dodaňovat (§16 odst. 5 a 6)?
    3/ jakmile zruším smlouvu a nechám si z pojišťovny poslat naspořené částky (u penzijka bez státního příspěvku), u obou budu platit 15% daň z kapitálových příjmů (§ 8 odst. 1 písm e) a f)
    4/ pro zaměstnavatele je to do částky 24tis ročně daňově uznatelný náklad bez ohledu na to, zda smlouvy zruším či nikoliv.

Co byste volili vy, penzijko, životko nebo kombinaci?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 7. 2009 17:46

beta (neregistrovaný)

Re: Životko, penzijko a daně
      pokud máte jen závislou činnost a uplatníte v roce méně než 6000 slevu - odečet pojistka či penzijní, nejste povinna u předčasného zrušení podávat DAP a dodaňovat, ale pokud by slevy v součtu přesáhly (i za několik let) 6000, pak při předčasném zrušení dodaňujte ostatní příjem § 10, jen u tuším penzijního je omezeno zpětně rokem, nyní nevím přesně, snad 2006 ...? dále zpětně se již nejde, u ŽP při předčasném zrušení jdete zpětně i přes tento rok (tedy, pokud jsem ho "trefila")
      U z-ele je daňový náklad bez omezení 24000.

• 9. 7. 2009 17:47

l (neregistrovaný)

Re: Životko, penzijko a daně
      Pokud nechcete spořit do 60-ti let, nemusíte se vůbec tímto zabývat - nárok na slevu na dani mít nebudete. Ale pokud byste přece jen chtěla spořit do 60-ti let a pojistku před vaším 60. rokem zrušit, budete muset vše dodanit, pokud si uplatníte slevu na dani. Doporučuji si slevy na penzijko a životko neuplatňovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).