Re: základní jmění při založení s.r.o.
A do jaké doby se musí vložit druhá polovina vkladu? Jestli tomu správně rozumím, pokud se vloží na účet 100 000 Kč, provede se zápis do rejstříku, pak se peníze mohou používat a do určité doby se vloží druhá polovina vkladu, tak to bude v pořádku? Děkuji za odpověď.
jestli jsem dobre pochopil dotaz kam miri, tak tazatel asi nema onech 200.000,- a jde mu o to do kdy musi zbytek co nema schrastit. ;o)
dobre odpovidajici napsal, ze staci PROHLASENI SPRAVCE VKLADU.
tj. jeden ze spolecniku prohlasi ze ma v drzeni onech 200.000,- a je to. zbytecne pak nebudete preci zase platit za zapis do OR kdyz budete zakladni kapital doplacet. hm?
tak to se bohužel kapku mýlíte(včetně toho odpovídajícího), protože do OR se zapíše výše splacební a pokud se doplatí, tak se musí zapsat i tato změna, ne že stačí prohlášení správce vkladu, to musí být a ale musí být doloženo, že peníze skončily ve firmě na účtu a změna zapsána v OR.
tak to bohuzel nemohu souhlasit. minuly tyden zalozene s.r.o. jediny spolecnik - prohlaseni ze ma v drzeni 200.000,- k zapisu do OR se toto prohlaseni prilozi. OR vas nemuze nutit si zakladat ucet. to je nesmysl. proste je spolecnik drzi a vlozi je do pokladny. tj. pocatecni rozvaha je mimo tedy jine ucty. v aktivech 200.000 v pokladne a v pasivech 200.000 na splacenem zakladnim kapitalu. takto mam zapsano pro klienty jiz pres 20 s.r.o.
jeste jestli ja o koze a vy o voze.
mluvim o zalozeni s.r.o. - proc psat ze neni splaceno a pak platit poplatek za to, ze mi do OR zapisou ze jsem doplatil.
mate pravdu, ze pokud se vklad doplati, tak se musi zapsat. tj. poplatek za zapis do OR.
nesouhlasim s tim ze musim mit ucet. to ze budu mit v drzeni 200.000 jiz u zapisu spolecnosti jako takove se vyhnu zbytecnemu doplaceni zakladniho vkladu - uctovani, poplatek u OR, vyplnovani formulare, ...
asi opravdu píšeme každý něco jiného- jasně, že lze složit peníze do pokladny,napsal jsem účet, myšleno do firmy-účet nebo pokladna.
Pokud není splacen celý vklad, musí být uvedeno při zápisu v OR a když se doplatí, tak se musí zapsaz změna. Nelze přece předložit prohlášení správce vkladu, že je splaceno vše a ve skutečnosti není? To snad nemáte na mysli,ne?
spravce vkladu za nej zodpovida a co podepise to je jeho soukroma vec. ;o) asi takhle. kdyz podepise ze ma vse a ve skutecnosti ne, tak kdyz se neco stane tak je hold donese z domova. zalezi na jake urovni to sro je. kdyz bude jeden spolecnik je to asi tak stejne jako spolecnici manzele ci s detma nez kdyz jsou to cizi lide, ale kdyz uz spolu zacina nekdo podnikat, tak se s trochou duvery a spolehlivosti se take asi musi pocitat.
máte zajímavé stanovisko, tak mi prosím ještě vysvětlete, jako účetnímu analfabetovi, jak to bude s těmi nesplacenými- které nemá, jak se zaúčtují po vzniku společnosti, to by mne zajímalo.A když se zaúčtují jako ZK, jak se zase nějak dostanou ven. Z Vašeho výkladu pro mne jakoby vyplývá závěr, že si s obch.zákoníkem ani jinými předpisy asi těžkou hlavu neděláte. Navíc, podle Vás je normální, že správce vkladu podepíše prohlášení, že byl ZK splacen a přitom ví, že nebyl? To je řekl bych až na za hranicí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 7. 2009 10:16
Dobrý den,
mám dotaz ohledně založení s.r.o. a vkladu základního jmění. Jaká výše a kdy musí být vložena na účet? Slyšela jsem, že při zápisu do Obchodního rejstříku stačí, když je vložena polovina vkladu tj. 100 000,- Kč a zbytek se musí vložit do půl roku. Je to tak? A musí ty peníze být na účtě celou dobu než je vložena plná výše vkladu nebo se mohou hned po zápisu používat? Děkuji za odpověď.