Re: Zaměstnání cizince ze země mimo EU!!
S úřadem práce je to složitější, musíte si jako firma zaslat žádost o povolení získat občany ze zahraničí na volná pracovní místa (kolek byl před 2 lety 2000,-Kč; do žádosti se musí uvést, z jakého důvodu chcete zrovna človíčka ze zahraničí, jaké vzdělání apod + zam-ec si musí také požádat o povolení k zaměstnání do vaší firmy (kolek před 2 lety 500,-Kč, pokud do žádosti napíšete nějaký druh vzdělání, tak dotyčný musí předložit na pracák odbornou způsobilost - např. výuční list, maturitní vysvědčení = podle toho, co uvedete jako zaměstnavatel do žádosti). Po zhruba měsíci je vydáno rozhodnutí a pokud bude kladně vyřízeno, tak je toto povolení vydáno na dobu 1 roku, po roce se musí opět žádat o povolení k zaměstnání....). Takže pokud nemáte vyřešen pracovní úřad, tak nemůžete ani uzavřít pracovní poměr a hlásit ho na ostatní úřady
Povolení k zaměstnání se vydává nejdéle na dobu 2 let, poté se nežádá o nové povolení, ale o prodloužení platnosti toho původního. Prodlužovat platnost lze i opakovaně, vždy nejdéle na dobu 2 let. O povolení k zaměstnání lze požádat i prostřednictvím zaměstnavatele, u kterého má být cizinec zaměstnán. Cizinec musí mít kromě povolení k zaměstnání i povolení k pobytu za účelem zaměstnání.
tak já mám bohužel zkušenost, že nám povolení bylo vydáno vždy pouze na 1 rok, správně jste mě opravil(a), pak se jen prodlužuje, ale nesmíte nato zapomenout.. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 7. 2009 8:48
Dobrý den, jsem začátečník a potřebovala bych poradit, když chceme zaměstnat cizince, který pochází ze zemí mimo EU, tak co mám vše udělat? kde to mám nahlásit. myslím si že na úřad práce, pak normálně asi sociálka, zdravotní pojišťovna a ještě něco? Děkuji moc.