Re: služebním autem na dovolenou-jak řeš
Citace z naší směrnice:
Přeúčtování PHM při použití vozidla pro zahraniční soukromé jízdy:
Před vycestováním za hranice je zaměstnanec povinen doplnit plnou nádrž vozidla, rovněž tak při návratu. PHM čerpané v zahraničí hradí přímo zaměstnanec a účty za tato čerpání neprocházejí účetnictvím společnosti. První čerpání na území ČR při návratu hradí rovněž zaměstnanec ve skutečně účtované výši, bez ohledu na to, zda bylo hrazeno zaměstnancem přímo nebo prostřednictvím firemní karty CCS (při výjezdu z ČR si zaměstnanec „přebírá vozidlo s plnou nádrží“ a při návratu „vrací vozidlo s plnou nádrží“).
Jinak nezapoměňte zaměstnance vybavit potvrzením, že firma mu vozidlo zapůjčila k cestě do zahraničí (nejlépe v jazyce země, kam cestuje a kterými projíždí, v nouzi stačí i anglicky nebo německy, čeština je na nic).
Mě by tedy jen zajímalo, jak pak napasujete spotřebu PHM a ujeté km na údaje z TP, když mnohdy i nemalé nákupy PHM v zahraničí vůbec neproúčtujete??Ale km v knize jízd vykázat musíte, aby seděly na skutečný stav? Není lepší zaúčtovat všechny PHM (kurz jde opravdu použít třeba v den nástupu na dovolenou) a pak vyúčtovat zaměstnanci soukromé km spolu s těmi, co ujel v tuzemsku v době, kdy na dovolené nebyl?
V knize jízd bude tato soukromá cesta samozřejmě uvedena s počtem ujetých km resp. budou tam tři cesty - z pracoviště na státní hranici, v cizině a ze státní hranice na pracoviště. Z první a třetí, kde je benzin hrazen firemní CCS, zaplatí PHM zaměstnanec firmě, za druhou část platí PHM sám. Svůj postup samozřejmě nikomu nevnucuji, nicméně je prověřen lety praxe, auditem a několikerou kontrolou ze strany FÚ. Proč si dělat věci ještě složitějšími, když to jde jednoduše.
Tři cesty? To chcete říct, že když jede pracovník na dovolenou,tak cesta z pracoviště na státní hranice je jiná, než cesta za státními hranicemi? Neberu Vám Váš názor, ale vykázat celou cestu jako soukromou a postupovat standardně jako u všech soukromých cest mi přijde tedy jednodušší...
Dobrý den, mám na Vás velikou prosbu, vůbec Vám sice nepřispěji do diskuze, ale tento problém mě v budoucnu čeká, zde jsem si u vás ověřila, že jsem uvažovala správně (1% mi bylo jasné, bylo mi jasné, že za soukromé km musím odvést DPH a za spotřebované hmoty budu chtít peníze od zaměstnance) Jen mi teď není úplně jasné, jak přesně výpočty provést prakticky. Moc se omlouvám, ale nikdy jsem to neřešila prakticky a nechtěla bych v tom udělat chybu. Když třeba bude celkový počet kilometrů 1000 za měsíc a zaměstnanec uvede, že ujel 100 km soukromě. Za celý měsíc budu mít v nákladech za PHM v celkové hodnotě třeba 2000 Kč + 380 Kč DPH, které si uplatním na vstupu. Znamená to, že po zaměstnancovi budu chtít 10% (238 Kč - z toho tedy 38 Kč odvedu) Účtovat jako pohledávku za zaměstnancem na účet MD 335/ DAL nějaká 6 -ostatní finanční výnosy ? a 343. Opravdu moc se Vám omlouvám, že otravuji, ale docela hodně byste mi pomohla. Moc vám děkuji za ochotu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 7. 2009 10:09
Zajímalo by mě, jak řešíte, když zaměstnanec jede služebním autem na zahraniční dovolenou.
Služební auto má i pro soukromé účely, přidaňujeme 1%, do účetnictví dáváme všechny účtenky za PHM a koncem každého měsíce nahlásí soukromé km, které odúčtujeme vč.DPH a cenu PHM za soukr.km strhneme ze mzdy.
Teď ale jede poprvé s tímto autem na dovolenou do zahraničí. Dle výše uvedeného postupu bych měla i účtenky ze zahraničí zaúčtovat a pak odečíst až v rámci soukromých km.
Přemýšlím o tom, jakým kurzem (když to není pracovní cesta), došla jsem zatím k tomu, že dnem nástupu na tu dovolenou (a napíšu do směrnice).
Je podle Vašeho názoru dobré zachovat tento postup i v tomto případě nebo máte pro tento účel nějaký zvláštní postup? Chtěla bych na to i udělat směrnici. A jakým kurzem byste přepočetli?
Děkuji za každou odpověď.