Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 7. 2009 13:28
Dobrý den,
jsem celní deklarantka. A prosím o radu, protože účetní té fy co jim dělám papíry je nějaký divný.
Česká fy s českým DIČ koupila zboží na slovensku od SK fy se slovenským DIČ.
Toto zboží česká fy prodala do RUSKA.
Aby nemusela vozit zboží do ČR proclívat , udělala to na Slovensku. Český fy na vývozní doklad proclený na slovensku s českým DIČ.
Takový vývoz dle celního zákona je správný. Vývoz se může udělat kde koliv v EU.
Ale ten účetní té fy mě teď nařkl, že jsem jim to špatně poradila. Dělám to i já zde v ČR pro holandské a německé fy. A kdyby to něšlo , tak by to ani ti slovenští celníci neudělali!
On tvrdí ,že co je mezi celníky nemá vliv na to co je účetně a hlavně na DPH.
On tvrdí ,že ta fy kvůli DPH si musí založit fy na slovensku a registrovat se tam k DPH.
Že tímto vývozem okradla fy slovenský stát o DPH.
Radí fy zahodit vývozní doklad a napdat dodací list ,že zboží šlo do ČR , ale už nevím jak uplatní tu fa na rusko v DPH ,když nebude mít žádný vývozní doklad(E-VÝVOZ ) a v ČR mu ho už nikdo zpětně neudělá ( je to hlavně nesmysl) A pokud to jde e-vývozem , data jdou na FÚ .
Tak mě prosím někdo poraďte , zda je to pravda, nebo ne ?
Děkuji Petra