Mateřská - jak na ZP a OSSZ

• (neregistrovaný)

15. 7. 2009 14:19

Dobrý den, chtěla bych se dozvědět, co všechno musím vyřídit kolem zaměstnankyně na MD - na MD nastoupila 1. 11. 2008 - to jsem na ZP dala kódem M, 25.11.08 se jí narodila dvojčata = 37 týdnů MD, t. j. do 17. 7. 2009?? A co mám kam podat za papíry teď prosím???

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 7. 2009 15:05

Klára (neregistrovaný)

Re: mateřská - jak na ZP a OSSZ
      Nemusíte posílat nikam nic. Pro maminku je výhodné požádat si o čerpání řádné dovolené před nástupem na MD a měla by si u vás požádat o MD v rozsahu, jaký si určí.

• 15. 7. 2009 15:31

PP (neregistrovaný)

Tak s tou dovolenou jsem teď bezradná. Ona si před nástupem na MD nechala 8 dní proplatit, nárok měla na 16. Ale od 18.7.08 do 31.10.08 byla na neschopence a pak šla rovnou na MD. Takže by se jí měl nárok pokrátit o 5,5 dne (za tu neschopenku)??? To by jí tedy k dnešnímu dni zbývalo 2,5 dne DOV z loňska. Je to tak? A co teď s tím?? Děkuju. P.

• 15. 7. 2009 16:03

Klára (neregistrovaný)

Já jsem použila nepřesné termíny. Od 18.7. maminka nastupuje na rodičovskou dovolenou. Dovolená za kal. rok vyčerpaná před nástupem rodič. dovolené (ihned po mateřské) se z důvodu následného čerpání RD nekrátí. Pouze kdyby ji chtěla čerpat později, byla by doba RD považována za neodpracovanou a muselo by se krátit. Takže vaše maminka může mít nárok na celou dovolenou za letošní rok. § 216, odst. 3 a § 223, odst. 1 ZP

• 15. 7. 2009 16:30

PP (neregistrovaný)

Aha. Takže by od 18.7.(letošního roku) mohla vyčerpat 20 dní dovči a pak teprve by nastoupila na rodičovskou?? A co ta loňská dovolená, jak jsem psala předtím? Děkuju

• 15. 7. 2009 22:56

beta (neregistrovaný)

Nemám u sebe kalendář, tak jen obecně - vaše z-kyně si nemohla nechat dát proplatit dovolenou, tu během pracovního poměru čerpá. Pokud má ještě nevyčerpanou dovolenou z roku 2008, kterou jste jí nenařídili k čerpání a pokud požádá o čerpání "řádné" dovolené, na kterou jí vznikl nárok za rok 2009, pak k tomuto nároku za rok 2009 připočtete i zbylý nárok z roku 2008 a bude čerpat celou tuto dobu dovolené, jen musí požádat p ř e d ukončením mateřské dovolené, jinak není z-el povinen její žádosti vyhovět - to kdyby požádala o čerpání až po ukončení mateřské dovolené. Není to povinnost maminy požádat o čerpání dovolené, ale její právo, my na to maminky upozorňujeme, také není povinnost zaměstnavatele upozorňovat z-kyně, ale v zájmu dobrých vztahů tak činíme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).